Projektit

Taidemaalariliiton näyttelyitä, koulutuksia, projekteja, seminaareja

 

2023

SKANNO x TAIDEMAALARILIITTO –MYYNTIYHTEISTYÖ
Jatkettiin yhteistyötä Skannon kanssa. Yhteistyö koostuunoin kuuden kuukauden mittaisesta teosten myyntinäyttelystä Skannon Showroomissa Helsingin keskustassa.

2022

SKANNO x TAIDEMAALARILIITTO –MYYNTIYHTEISTYÖ
Taidemaalariliitto käynnisti kesällä 2022 vuoden mittaisen teosmyyntiyhteistyön designalan yritys Skannon kanssa. Yhteistyö koostuu kahdesta noin kuuden kuukauden mittaisesta teosten myyntinäyttelystä Skannon Showroomissa Helsingin keskustassa.

NORDIC PAINTING -YHTEISTYÖPROJEKTI
– Nordic Painting on kolmevuotinen yhteistyöprojekti, joka toteutetaan vuosina 2022–2024 Taidemaalariliiton ja Nordisk Kulturkontaktin yhteistyöprojektina. Jokaisena kolmena vuonna toteutetaan yhteistyönäyttely teeman Nordic Painting alla. Jokaisena vuonna valitaan kolmas yhteistyökumppani toisesta pohjoismaasta. Vuonna 2022 yhteistyömaa on Norja ja yhteistyöorganisaationa toimii Landsforeningen Norske Malere (LNM). Avoimen näyttelyhaun kautta kutsutaan sekä Taidemaalariliiton että LNM:n jäsentaiteilijoita hakemaan mukaan vuoden 2022 Nordic Painting -yhteisnäyttelyyn, joka toteutetaan Helsingissä 2.–20.11.2022.

KUVATAITEILIJAN TOIMEENTULO JA TYÖN TEKEMISEN MUODOT -WEBINAARI
– Taidemaalariliitto järjesti 7.4.2022 yhteistyössä Suomen Taiteillijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen kanssa webinaarin kuvataiteilijan toimeentulosta. Webinaarin aikana Suomen Taiteilijaseuran juristi Aura Lehtonen kertoi eri taiteellisen toiminnan organisoinnin muodoista (työskenteleminen verokortilla tai toiminimen, henkilöyhtiön, osakeyhtiön tai osuuskunnan kautta).

KUVATAITEILIJAN VEROTUS -WEBINAARI
– Taidemaalariliitto järjesti 16.3.2022 yhteistyössä Suomen Taiteillijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen kanssa webinaarin kuvataiteilijan tulo- ja arvonlisäverotuksesta. Webinaarin puhujina olivat Suomen Taiteillijaseuran juristi Aura Lehtonen ja Taidemaalariliiton oikeudellinen neuvoja Viivi Kuosa. Webinaari on osa Suomen Taiteilijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen yhteistä koulutustoimintaa, joka on aloitettu syksyllä 2021.

 


2021

WEBINAARI TAITEILIJAN TYÖHYVINVOINNISTA JA AMMATTI-IDENTITEETISTÄ
– Taidemaalariliitto järjesti 16.12.2021 yhteistyössä Suomen Taiteillijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen kanssa webinaarin teemalla taiteilijan työhyvinvointi ja ammatti-identiteetti. Webinaarin puhujana oli työelämäpsykologi Marjukka Laurola, joka on työssään erikoistunut luovien alojen työntekijöiden ja taiteilijoiden tukemiseen ja valmentamiseen. Webinaari on osa Suomen Taiteilijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen (Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto) yhteistä koulutustoimintaa, joka on aloitettu syksyllä 2021.

FINNISH PAINTERS -HANKE
– Finnish Painters -hanke on osa Taidemaalariliiton kansainvälistä toimintaa ja käynnistettiin Saastamoisen säätiön tuella. Hanke edistää suomalaisten taidemaalareiden kansainvälistä näkyvyyttä ja verkostoitumista sekä kansainväliseen toimintaan pääsyn avoimuutta. Hankkeeseen liittyen julkaistiin Finnishpainters.fi-sivusto, joka toimii välittäjän roolissa suomalaisten taidemaalareiden ja kansainvälisten toimijoiden välillä.

VIESTINTÄKOULUTUS KUVATAITEILIJOILLE
– Taidemaalariliitto järjesti luennon kuvataiteilijoiden viestinnästä 2.10.2021. Luennossa keskityttiin sosiaalisessa mediassa viestimiseen, mutta sivuttiin myös muita viestinnän muotoja. Luennossa vastattiin kysymyksiin miksi ja miten viestiä. Luento pidettiin etänä zoom-alustalla ja sen piti kuvataiteilija Ville Räty.

 


2020

TAIDE JA TEKSTI -KIRJOITTAMISKURSSI
– Taidemaalariliiton jäsenille järjestettiin Taide ja teksti -kirjoittamisurssi syksyllä 2020. Kurssi käsitty kolme kokoontumiskertaa harjoituksineen ja teosriaosuuksineen. Kurssin opettajana toimi estetiikan tutkija, dos. Martta Heikkilä.

TEOSEHDOTUKSEN KOOSTAMINEN PHOTOSHOPILLA -KURSSI
– Taidemaalariliiton jäsenille suunnattu kurssi, jossa harjoiteltiin tekemään Photoshopilla havainnekuvia taidekilpailuja varten. Kurssi oli 16 tunnin kokonaisuus. Kurssin järjesti Työväen Sivistysliiton Helsingin opintojärjestö ry. Kouluttajana toimi kuvataiteilija Oona Tikkaoja.

PITCH YOUR ART -VALMENNUS
– Taidemaalariliiton jäsenille järjestettiin 14.12.2020 etäkoulutuksena pitchaus-valmennus, joka on esitys oman osaamisen, taiteen tekemisen tai esimerkiksi palvelun pääkohdista. Koulutuksen opettajana toimi valmentaja Elsa Ervasti.

TEOSKUVAUSKURSSI
– Liiton jäsenille järjestettiin loppuvuodesta 2020 kaksi valokuvasukurssia: Teoksen kuvaaminen järjestelmäkameralla ja Teoksen kuvaaminen älypuhelimella. Kurssit koostuivat teoriasta sekä käytännön esimerkeistä ja harjoituksista. Opettajana toimi valokuvataiteiija Minna Kurjenluoma.

MATERIAALIPÄIVÄ
– Taidemaalariliitto järjesti Materiaalipäivn tm•galleriassa 23.11.2020. Aiheena oli maalausaineiden ja värin terveysvaikutukset. Materiaalipäivässä käsiteltiin maalausaineiden, värien ja pigmenttien koostumuksia ja niiden terveysvaikutuksia. Luennoitsija: taidekonservaattori Malla Tallgren. Luento on katsottavissa liiton Youtube.kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=Y2rcS-I-eSo

KANSAINVÄLISYYS-SEMINAARI
– Taidemaalariliitto järjesti Kansainvälisyys-seminaarin liiton jäsenistölle 21.9.2020 Forum Boxissa  Helsingissä. Asiantuntijapuheenvuoron käyttivät Raija Koli (Frame) ja Ilona Anhava (Galerie Anhava). Paneelikeskustelussa taidemaalarit kertoivat kokemuksistaan kansainvälistymiseen: Hannaleena Heiska, Sami Lukkarinen, Kirsi Mikkola ja Anna Tuori.

JULKISEN TAITEEN AAMUKAHVIT
– Taidemaalariliitto järjesti Julkisen taiteen aamukahvit tm•galleriassa 26.8.2020 yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Puhujina olivat kuvataiteilija Stig Baumgartner, kaupunki (ja katu-) taiteilija ja julkisen tilan taiteen suunnittelija Maikki Rantala sekä Riihimäen kaupungin vastaava kulttuurituottaja Anna Vesen.

 


2019

KARUSELLI-NÄYTTELYKONSEPTI
– Karuselli-näyttelykonsepti toteutettiin 15.8.–8.9.2019 tm•galleriassa Helsingissä. Esillä oli joka päivä uusi näyttely 25 päivän ajan. Karuselli oli osa Helsingin Juhlaviikkojen kuvataidetarjontaa.

JUHLANÄYTTELYVIIKOT
-Lokakuussa 2019 järjestettiin 17 eri paikkakunnalla alueella asuvien Taidemaalariliiton jäsenten näyttely tai muu taidemaalaukseen liittyvä tapahtuma paikallisten taiteilijaseurojen tai muiden paikallisten kuvataidetoimijoiden järjestämänä.

90-VUOTISJUHLANÄYTTELY LAPPEENRANNASSA
– Tuoretta maalia Lappeenrannassa – Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttely 19.1.-28.4.2019 Lappeenrannan taidemuseossa.

TUUBIT AUKI
– Taidemaalariliitto juhlisti 90-vuotisjuhlavuottaan Tuubit auki – Avoimet työhuoneet -tapahtumalla lokakuussa 2019.

MATERIAALIPÄIVÄ
– Taidemaalariliiton Tarvikevälitys järjesti maanantaina 8.4.2019 materiaalipäivän tm•galleriassa. Aiheena oli maalauskankaat, maalauspohjat ja pohjustaminen. Materiaalipäivässä puhui taidekonservaattori Malla Tallgren.

TAIDETYÖPAJAT
– Syksyllä 2019 tm•galleriassa järjestettiin ilmaisia taidetyöpajoja alakoululaisille.

TEOSKUVAUSKURSSI LIITON JÄSENILLE
– Valokuvauskurssi liiton jäsenille järjestettiin syksyllä 2019. Kurssi koostui teoriasta sekä käytännön esimerkeistä ja harjoituksista. Opettajana toimi museoalaan erikoistunut valokuvaaja, TaM, Simo Karisalo.

SIVUKONTTORI-TILAISUUDET LIITON JÄSENILLE
– Syksyllä 2019 järjestettiin kolme Taidemaalariliiton sivukonttori -päivää: Oulussa 15.10.2019, Tampereella 11.11.2019, Lappeenrannassa 17.10.2019. Tilaisuuksien ohjelmassa oli mm. edunvalvontatyön ja liiton strategiatyön ajankohtaiskatsaus.

OPPILAITOSVIERAILUT
– Vuonna 2019 toteutettiin oppilaitosvierailut neljään oppilaitokseen: Vapaa taidekoulu (12.4.2019); Saimaan ammattikorkeakoulu, Kuvataide Lappeenranta (17.10.2019), Satakunnan ammattikoreakoulu, Kuvataide Kankaanpää (11.11.2019) ja Turun Ammattikorkeakoulu, Taideakatemia (26.11.2019). Oppilaitosvierailujen tavoitteena oli tarjota kuvataiteilijoiksi valmistumassa oleville opiskelijoille ammatin harjoittamisessa tukevaa tietoa ja kertoa liitosta ja sen jäsenhausta.

 


2018

90-VUOTISJUHLANÄYTTELY LAHDESSA
– Tuoretta maalia Lahdessa – Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttely Lahden taidemuseossa 7.9.–2.12.2018.

MATERIAALIPÄIVÄ 21.5.2018
– Taidemaalariliiton Tarvikevälitys järjesti materiaalipäivän 21.5.2018. Materiaalipäivässä käsiteltiin öljyvärejä ja öljyvärimaalauksessa käytettäviä maalausaineita. Materiaalipäivässä puhui taidekonservaattori Malla Tallgren. Videotallenne Facebook-sivuilla osa 1 ja osa 2.

 


2017

KATUTAIDESEMINAARI 30.10.2017
Katutaideseminaari. Taidemaalariliitto järjestää seminaarin taiteilijalähtöisestä taiteesta julkisessa tilassa 30.10.2017.
Luentomateriaalit:
– Maikki Rantalan esitys .pdf-tiedostona
– Maikku Huovilan esitys .pdf-tiedostona
– Helsingin kaupungin esitys .pdf-tiedostona
– Teknoksen esitys .pdf-tiedostona

MATERIAALIPÄIVÄ 22.5.2017
– Maalausaineet aiheena Materiaalipäivässä. Taidemaalariliiton Tarvikevälitys järjesti materiaalipäivän 22.5.2017. Materiaalipäivässä käsiteltiin maalausaineita, niiden käyttöä ja ominaisuuksia. Materiaalipäivässä puhui taidekonservaattori Malla Tallgren.

Materiaalipäivästä koostettu video on nähtävillä Youtube-sivulla: https://www.youtube.com/watch?v=qLgaSY-EFRE&t=6001s

HYVÄ HAKEMUS -SEMINAARISARJA
Hyvä hakemus- seminaarisarja. Taidemaalariliitto järjestää Hyvä hakemus –seminaarisarjan toukokuussa 2017. Seminaareissa käsitellään pääasiassa apuraha-anomuksen laatimista ja kohdistamista, mutta oman osionsa saavat myös näyttelyhakemus ja Taidemaalariliiton jäsenhakemus.

Hyvä hakemus -seminaarisarjan materiaalit julkaistaan liiton jäsensivuilla.

TUUBIT AUKI 2017
– Tuubit auki – avoimet työhuoneet. Taidemaalariliitto juhlistaa Suomen 100 -vuotisjuhlavuotta Tuubit auki – Avoimet työhuoneet tapahtumalla lokakuussa 2017.


2016

TYÖSKENTELYSTÄNI KIRJOITTAMINEN -SEMINAARI
Työskentelystäni kirjoittaminen -seminaari. Seminaaripäivän aikana käsiteltiin näyttelytiedotteen ja ”artist statementin” kirjoittamista. Kohderyhmänä olivat kaikki kuvataiteilijat, mutta erityisesti uransa alussa olevat nuoret taiteilijat.
Näkökulmaa tekstien sisältöön toivat ajankohtaiset kuvataiteen piirissä toimivat ammattilaiset. Puheenvuorot kuultiin kuvataiteilijalta, kriitikolta ja kuraattorilta.

Muistiinpanot Työskentelystäni kirjoittaminen -seminaarista


2015

Taiteen tekemisen prosessit ja sisältö -seminaarisarja:
1. Maalaustaiteen olemus – materiaali ja sisältö
2. Taiteilijan reunaehdot – minkälaisia reunaehtoja taiteilijat itse asettavat työskentelylleen ja miksi?
3. Yhteisöjen merkitys – keskustelu työvälineenä sekä yhteisöjen edut ja ristiriidat

– Verkkotyökalun käyttökoulutusseminaarit


2014, 2013, 2011

– Taide rakennetussa ympäristössä –seminaarisarjat. https://www.painters.fi/taiteenhankintamalli/tapahtumat-ja-koulutukset/


2014

– Tuubit auki, Taidemaalariliiton 85-vuotisjuhlavuoden maanlaajuinen avoimet työhuoneet tapahtuma 11.10. – 12.10.2014. Lähes sata Taidemaalariliiton jäsentä avasi työhuoneidensa ovet 28 paikkakunnalla.

– Toinen tila II Another Space, Taidemaalariliiton 85-vuotisjuhlanäyttely Espoon modernin taiteen museossa Emmassa http://www.emma.museum/toinentila


2012

– Taide rakennetussa ympäristössä jatkoi ART360-hanketta tekemälä sivuston https://www.painters.fi/taiteenhankintamalli/

Taiteen vapaus- ja perusoikeudet seminaari: seminaarin aihetta taiteen vapaus ja perusoikeudet lähestyttiin taiteilijan, hallinnon ja taidepolitiikan näkökulmista. Mitä perusoikeuksilla tarkoitetaan, mitkä ovat taiteilijan perusoikeuksia, miten perusoikeuksia toteutetaan ja valvotaan? Mitä vapaus merkitsee taiteilijalle taideteoksen tekemisprosessissa ja miten se vaikuttaa taiteen sisältöön. Onko taidekentän autonomiasta ja taiteen vapaudesta puhuminen vanhanaikaista vai pitäisikö käsitteisiin puhaltaa lisää henkeä?


2012–2001

– Taidemaalariliitto järjesti vuosina 2001-2012 neljätoista kansainvälistä taiteilijasymposiumia Unkarissa, Romaniassa, Ruotsissa ja Suomessa. Yhteistyökumppaneina tapahtumille olivat taideyhdistykset Unkarista, Romaniasta ja Ruotsista. Tapahtumiin on osallistui yli 250 ammattikuvataiteilijaa 9 eri maasta. Yksittäisiä ammattitaiteilijoita tapahtumiin osallistui vuosien varrella Norjasta, Tanskasta, Liettuasta, Bulgariasta ja Puolasta. Tapahtumat ovat sisälsivät taiteellista työskentelyä, osallistujamaiden taidetta käsitteleviä luentoja sekä opetusluentoja, taiteilija-keskusteluita, ateljeevierailuja ja lukuisia taidenäyttelyjä.


2011–2009

– Taidemaalariliitto osallistui kansalliseen ART360-hankkeeseen, jossa kehitettiin uusia liiketoimintamalleja ja managerointia. Taidemaalariliiton osaprojektissa laadittiin internetin kautta käytettävä Taiteenhankintamalli, joka tarjoaa taiteenhankkijalle ja taiteilijalle tarpeellista tietoa ja apua taiteenhankintaprosessiin.


2011–2008

– Taidemaalariliitto julkaisi Taidemaalaus-lehteä. Lehdet löytyvät täältä: https://issuu.com/taidemaalaus


2011

Taiteilijuus-uustaiteilijuus-seminaari: taiteilijuus ja uustaiteilijuus –seminaarissa pureuduttiin taiteilijuuden olemukseen. Millainen se oli eilen, on tänään ja tulee olemaan huomenna. Kysymys on siitä, miten ymmärrämme yhtäältä tekijän ja kokijan roolit sekä toisaalta taidemaailman viitekehyksen ja yhteiskunnan asettamat ehdot. Sen näkeminen, käykö taiteilijuus juuri nyt läpi jonkinlaista suurempaa murrosta, on mahdollista vasta tulevaisuudessa. Käsitteen suunnan muutoksia ja vivahde-eroja voinee havaita kuitenkin välittömämmin ajassa.


2009

– Taidemaalariliiton 80-vuotisjuhlavuosi: Maalamisen arvoista -näyttely Amos Anderssonin museossa.


2007

– tm•gallerian 40-vuotisjuhlavuosi: Stämpit näyttely


2006

– Suomalais-kiinalainen taiteilijaworkshop Helsingissä ja Anhuissa, Kiinassa