Jane Hughes

THESE FRAGMENTS I HAVE SHORED AGAINST MY RUINS

14.12.2022 — 15.1.2023

 

Repeämät, halkeamat ja onkalot näyttäytyvät eri muodoissa irlantilaisen Jane Hughesin maalaussarjassa tm•galleriassa. Kuvasto viittaa kuun kraatereihin, fossiilien painaumiin, bakteereihin, kaarnaan, rapeaan jäkälään, mäteneviin hampaisiin, sisälmyksiin ja tahmeaan kakun kuorrutukseen. Kullakin maalauksella on oma, jäljen jättämisen ja sen poistamisen, epäonnistumisen ja jälleensyntymän kehityshistoriansa. Kuvapinnat ovat huokoisia, sommitelmat liukenevat ja tulevat uudelleen näkyviksi.

Maalaukset ovat velkaa jäisille, sammaleisille, kivisille ja märille ympäristöille – erityisesti Atlantin Aran saarten villille luonnolle; sen suolaiselle meriusvalle, kimaltelevalle, limaiselle merilevälle, kuolleiden merenelävien luurangoille, autioille kallionkielekkeille, kalkkikivikallioiden halkeamille, rumille lihaville kallionhalkeamissa juokseville rotille. Kaikki tämä meren valtavuuden ympäröimänä. Nämä pinnat ja tuntemukset punoutuvat ja purkautuvat maalauksista maalin, marmoripölyn ja merisuolan yhdistelminä. Samoin värimaailma vaeltaa läpi mintunvihreiden vuorovesialtaiden, violetin carrageen sammaleen, sametinmustan horisontin ja lahoavan pronssisen valaan raadon.

Tunne tällaisessa ympäristössä vertautuu siihen kuinka William Shatner kuvasi taannoista avaruusmatkaansa. Sen sijaan, että olisi tuntenut kunnioittavaa hämmästystä näkemästään, hän kokikin syvää surua, kuin olisi Maan hautajaisissa. Tästä kumpusi näyttelyn nimi These fragments I have shored against my ruins / Näillä sirpaleilla olen raunioni tukenut, lainaus TS Eliotin runosta The Waste Land (1922) – jonkin sellaisen tukeminen, joka muuten sortuisi, jäljelle jääneiden kappaleiden suojelu.

Jane Hughes, käännös Tapani Hyypiä

 

Jane Hughes (s.1984 Dublin) asuu ja työskentelee Helsingissä. Häntä kiehtovat erilaiset menneen jäännökset. Hughes valmistui Taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Ympäristötaiteen osastolta 2012, opiskeluun sisältyi vuosi maisteriohjelmassa UDK Berliinissä 2010-2011, Taiteen kandidaatiksi hän valmistui Fine Art at the National College of Art & Design, Dublinista 2006. Hänen teoksiaan on Suomen Valtion, HUS:in ja National Irish Visual Arts Libraryn kokoelmissa. Suomen Kulttuurirahaston kaksivuotinen työskentelyapuraha hänelle myönnettiin 2021. Viimeisimpiä yksityisnäyttelyjä ovat olleet mm.: Woikka Contemporary, Kouvola 2022, Galleria Ars Libera, Kuopio 2021, Laikku, Tampere 2020. Ryhmä- ja yhteisnäyttelyitä: Galleria Vanha Kappalaisentalo, Porvoo 2021, Kosminen, Helsinki 2021 ja Galleria Huuto, Helsinki 2020.

 

Työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Irlannin Suomen Suurlähetystö, Aras Eanna kulttuurikeskus, Inis Oirr, Aran saaret, Irlanti, Cill Rialaig taidekeskus, Kerry, Irlanti ja Tyrone Guthrie Centre, Irlanti.

 

janehughes.ie/

https://www.instagram.com/janehughes_artist/

CV, Jane Hughes