Jane Hughes

THESE FRAGEMENTS I HAVE SHORED AGAINST MY RUINS

14.12.2022 — 15.1.2023

 

Sprickor, skrevor och håligheter av olika slag framträder på den irländska konstnären Jane Hughes nya målningar, då hon för första gången ställer ut solo på tm-galleriet i Helsingfors. Verken hänvisar till månkratrar, fossila spår, bakterier, bark, krispig lav, ruttnande tänder, inälvor och klibbig kakglasyr. Varje målning har sin härkomst i lämnandet av spår och fläckar, samt i raderingen av dem, i misslyckandet och i återuppväckandet. Bildytorna är porösa, med kompositioner som upplöses för att återuppstå.

Målningarna står i tacksamhetsskuld till isiga, mossiga, klippiga och våta miljöer. I synnerhet till det vilda där ute i Atlanten på Aranöarna; med saltig havsdimma, glimmande sliskigt sjögräs, skelett av döda havsvarelser, ödsliga klippbranter, kalkstensplattornas sprickor och de i mörkret mellan sprickorna ilande fula feta råttorna. Allt detta är omslutet av havets vidd. De här texturerna och känslorna böljar fram och tillbaka i verken där målfärg, marmorstoft och havssalt kombineras. Följaktligen har paletten toner av mintgröna havsbassänger, violett tång, sammetsmörka horisonter och av ett bronsfärgat ruttnande valskelett.

Känslan i en sådan här miljö är besläktad med den kommentar som William Shatner nyligen fällde i samband med sin rymdfärd, att han i stället för vördnad över det han såg kände en djup sorg, som inför Jordens begravning. Titeln, These fragments I have shored against my ruins / Med dessa spillror stöttar jag mina ruiner, är lånad från en dikt av TS Eliot, The Wast Land (Det öde landet) 1922. ’Shored’ – att stötta något som annors skulle kollapsa. Att bevara de kvarvarande fragmenten från att förfalla ytterligare.

 

Jane Hughes (f.1984 i Dublin) bor och verkar i Helsingfors. Hon arbetar med måleri, teckning, fotografi och installationer. Hon fascineras av olika lämningar från det förflutna. Hennes senaste soloutställningar omfattar: Woikka Contemporary, Kouvola 2022, Galleria Ars Libera, Kuopio 2021 och Laikku, Tammerfors 2020. Grupp- och samutställningar: Galleri Gamla Kaplansgården, Borgå 2021, Kosminen, Helsingfors samt Galleria Huuto, Helsingfors 2020. Hughes utexaminerades som konstmagister från avdelningen för miljökonst på Aalto universitetet 2012, innefattande ett år på Art in Context UDK, Berlin, 2010–2011, sin kandidatexamen avlade hon på National College of Art & Design, Dublin 2006. Hennes verk finns i följande samlingar: Finlands Nationalgalleri, HUS och National Irish Visual Arts Libray (nival). Hughes har nyligen tilldelats ett två-årigt arbetsstipendium av Finska Kulturfonden.
För mera information: www.janehughes.ie

Jane Hughes, översättningen Carla Lundell

Arbetet har understötts av Finska Kulturfonden och Irlands ambassad i Finland, och av Àras Èanna konstcentrum på Aranöarna, Irland; Cill Railaig konstcentrum i Kerry, Irland och Tyrone Guthrie Centre, Irland.

CV, Jane Hughes