Samu Raatikainen

MAALAUKSIA

13.9.2017 — 1.10.2017

Avoinna

ti, to, pe 11-17
ke 11-18
la 11-16
su 12-16

Maalausteni lähtökohtana on luonnonmaisemasta ja rakennetusta maisemasta tekemäni havainnot. Ympäristö näyttäytyy minulle kollaasimaisena rakennelmana, jossa on samanaikaisesti läsnä limittäin erilaisia materiaaleja, ajallisia tasoja, tunnetiloja ja fyysisiä todellisuuksia. Yhdistän maalauksissani nämä havaintoni kokeellisesti erilaisiin työskentelytapoihin.

Maalausteni aiheet löytyvät esimerkiksi sulavilta kevätjäiltä, joista heijastuu ylösalaisin oleva ympäristö. Näkymä on ainutkertainen tapahtuma: kaikki siinä oleva on muutoksen tilassa, jolle valotapahtuma luo kehykset. Tässä näkymässä yhdistyvät tilan fyysinen materiaalisuus ja heijastusten läpikuultavuus. Maalauksiini nämä hetket välittyvät harkittuina ja valmisteltuina kerroksellisina maalaustapahtumina.

Keväällä luonnosta löytyvät ”välitilat”, kelirikot, sään ja materiaalien olomuodon muutokset sekä niiden vaikutukset kokemukseeni ympäristöstä ovat kiinnostavia. Tällöin kiinteän, passiivisen ja elottoman materiaalin vuorovaikutus ja kontrasti juoksevaan, aktiiviseen ja elolliseen aineeseen on voimakkaimmillaan.

Aiheet näkyvät maalauksissani laajojen grafiitinharmaiden sävyjen kontrastina ryöpsähteleville värillisille ja ohimeneville ”hetkille”. Kelirikko voi tapahtua myös maalauksessa, syntyy poikkeamia, jotka johdattavat ennalta-arvaamattomiin ja mielenkiintoisiin lopputuloksiin. Abstrakti ja esittävä eivät ole maalauksissani faktoja tai vakioita, vaan käyvät jatkuvaa ja muuttuvaa vuoropuhelua keskenään.

–Samu Raatikainen

 

Samu Raatikainen (s. 1971, asuu Turussa) valmistui Vapaasta Taidekoulusta 1994 ja suoritti maalaustaiteen MA Fine Art tutkinnon Chelsea College of Art & Design:ssa Lontoossa 1997. Hänen teoksiaan on ollut lukuisissa näyttelyissä, edelliset yksityisnäyttelyt olivat Galleria Saskiassa Tampereella 2016, Taidekappelissa Turussa 2015 ja Galleria Heinossa Helsingissä 2014. Raatikaisen teoksia on mm. Porin, Oulun ja Tampereen taidemuseoiden, Heinon Taidesäätiön, Saastamoisen säätiön, Wihurin rahaston, Paulon säätiön, Valtion ja Raimo Anttilan taidetoimikunnan kokoelmissa.