Linda Roschier

DAWN

15.3.2023 — 9.4.2023

 

“Muutama vuosi sitten katselin kesäillan kevyessä hämärässä loistavia vaaleita perunankukkia ja mietin että ne näyttivät aivan tähdiltä. Viisisakarainen kukan muoto ilmaantui maalauksiini ja jäi sinne varioitumaan. Ilmiselvästi sen voi nähdä viittaavan tähtitaivaaseen – ihmisen käsityskyvyn äärimmäiseen reunaan – mutta myös maan prosesseihin, mullan avaruuteen.”

Linda Roschierin esi-isä, sodasta kotiutuva sotilas, Valentin Rossier saapui Suomeen 300 vuotta sitten. Sattumoisin sodasta palaavien sotilaiden mukana saapui Suomeen myös peruna. Koko kansan vihannes näyttäytyy sympaattisena ja samaistuttavana, toisaalta se on voimakas symboli joka vie ajatukset siirtolaisuuteen, nälkävuosiin, kansan ruokaan. Oivallus esivanhemman ja perunan maantieteellisajallisesta synkronisaatiosta sai Roschierin alkamaan käyttämään perunaa osana taidettaan viljelystä saakka.

DAWN on installaatio, joka muodostuu öljyvärimaalauksista, perunoista ja kolmiulotteisista elementeistä. Näyttely on moneen kykenevän taiteilijan vivahteikas voimannäyte – kokonaisuus, joka paneutuu Roschierin pelkoihin, toiveisiin ja yhteiskunnallisiin uhkakuviin maalaustaiteen ja installaation keinoin.

Gallerian keskiössä oleva Taidemaalarin peti kutsuu katsojan tarkastelemaan aikojen virtaavaa kulkua levon ja uneksimisen perspektiivistä. Pedille levittyvät työnteon, väkivallan, pelaamisen ja koristautumisen välineet avaavat ihmisen monitahoista suhdetta olevaan.

Roschierin monivivahteisissa maalauksissa voi tunnistaa fragmentteja eri ajoista ja paikoista. Väripinnat ja maalausten muotokieli ovat unenomaisia, kuin lämpimiä muistoja, joiden pariin haluaa palata yhä uudelleen ja uudelleen. Niissä on haikeutta mutta voimakkuutta, päämäärätietoisuutta, joka ohjaa katsojan ajatuksenkulkua hienovaraisilla tavoilla. Roschierin teoksissa on käsinkosketeltavaa vallattomuutta ja iloa, jota voi löytää pienistä arkisista kohtaamisista ja yksityiskohdista.

Ihmiskunnan kulkiessa tuttuja polkujaan, pintojen ja maan muokkautuessa aikojen saatossa, tähdet jatkavat tuikkimistaan taivaalla ja peruna jatkaa kasvamistaan. Mutta onko ihminen tyhjä maalauspohja, johon piirtyy sama kuva yhä uudelleen ja uudelleen?

Milja-Liina Moilanen

 

Linda Roschier (s.1979) valmistui Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi 2020. Hän on viimeksi esittänyt teoksiaan Helsinki Contemporaryssa ryhmänäyttelyssä Modern Love. Yksityisnäyttelyitä on ollut mm. Huuto-galleriassa, Exhibition Laboratory Project Roomissa. Linda Roschier on yksi Taidemaalariliiton Finnish Painters -hankkeen taiteilijoista.

Näyttelyn siemenperunat lahjoitetaan näyttelykävijöille viljeltäväksi näyttelyn viimeisenä viikonloppuna.

 

Linda Roschier CV 2023

 

Kiitos: Taiteen edistämiskeskus ja Kansan sivistysrahasto

           

 

CV, Linda Roschier