Hanna Kanto

VIIMAN VARJOISSA

17.8.2011 — 4.9.2011

Valmistuin Rovaniemeltä, Lapin yliopistosta taiteiden maisteriksi vuonna 2007. Tämän jälkeen asuin kevään ja kesän Kilpisjärvellä. Tuona aikana pohjoinen elämä ja maisema tekivät minuun lähtemättömän jäljen. Minimalistinen, karu ja kaukaiseuuteen ulottuva pohjoinen maisema sekä tuossa maisemassa elävät ihmiset alkoivat inspiroida minua uudella tavalla. Muutin syksyllä 2008 Muonion Kätkäsuvantoon ja sieltä edelleen Kilpisjärvelle talveksi 2009-2010.  Viimeisen vuoden olen työskennellyt pääsääntöisesti Haaparannassa tehden pohjoiseen lyhyempiä retkiä.  Tämän näyttelyn teokset ovat syntyneet kokemuksista matkan varrelta keväästä 2007 aina tähän päivään asti. Pohjoisessa ollessani tärkeimmiksi paikoiksi työskentelylleni ovat nousseet Enontekiön ja Storfjordin alueet.

Tutkimusmatkani perustuu pohjoisuuden ja oman taiteellisen työskentelyni väliseen vuorovaikutukseen. Avaan taiteessani pohjoisen arjen näkökulmaa kokemani ja näkemäni kautta. Pohjoisessa ollessani osallistuminen paikallisten elinkeinojen harjoittamiseen on osa työskentelyä; tartun poroa sarvista, nyljen ja olen mukana porojen paimennuksessa poromiesten renkinä. Olen erityisen vaikuttunut poronhoidosta ja siihen liittyvästä alkukantaisuuden vahvasta läsnäolosta. Puran töissäni pohjoisen kokemuksiani, jotka tuntuvat usein ristiriitaisilta ja karuilta, mutta myös salaperäisiltä ja hienoilta.

Teoksistani löytyy monikerroksisia vihjeitä ja merkkejä pohjoisen elämästä. Punasävyinen teos Marraskuun aita viittaa osaltaan talvella suoritettaviin poroerotuksiin. Erotuksessa porot kootaan aitaan pääasiassa teurasporojen erottamista varten. Teurasporoista talvella nyljetyt taljat ovat tuttu näky rakennusten seinillä tai puiden rungoilla. Ulkona kuivatuista taljoista tulee erittäin kestävät ja käytetyt Suojat pakkasta ja kovaa viimaa vastaan. Mutta mitkä rakentamistamme Suojista ovat todellisia ja kestäviä; lämpimiä, ehjiä ja pysyviä?

Motiivi pukea kokemuksia ja ajatuksia kuviksi ja muodoiksi kulkee käsikädessä Lapin nykytilanteen kanssa. Läpivalaisevana teemana töissäni onkin kannanotto Lapissa vallitseviin muutoksiin. Toivon, että muun muassa turismin tuomat muutokset voisivat tapahtua vallitsevan ympäristön, elinkeinojen sekä paikallisväestön ehdoilla. Herkkä tunturiluonto sekä laaja pohjoinen lajikirjo muuttuu eteenkin ilmastonmuutoksen ja maankäytön muutosten myötä. Omalla tavallani haluan olla ottamassa kantaa ihmisten lyhytnäköisyyteen.

Haluan kiittää lähimpiäni saamastani tuesta. Kiitos kuuluu myös Könkämäenon ja Muonionjokivarren sekä Käsivarren ihmisille saamastani avusta sekä kokemuksista. Haluan myös lausua kiitoksen Lapin taidetoimikunnalle saamastani taloudellisesta tuesta näyttelyn järjestämisessä. Suuri kiitos kiville, pounuille, tunturituulille ja keskiyön valolle olemassaolostanne!

Hanna Kanto

Taiteilijatapaaminen su 4.9. kello 14-16.

Taiteiden yönä 26.8. kello 19 paneelikeskustelu: Aistillisuus maalaustaiteessa.
Paneelin pj. FT Martta Heikkilä, panelistit tutkija, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila sekä kuvataiteilijat Hanna Kanto, Päivi Takala ja Ilkka-Juhani Takalo-Eskola. Vapaa pääsy.
Perjantaina 26.8. tm•galleria on avoinna kello 11–22.

CV, Hanna Kanto