Kihwa-Endale, Jenni Niskala

NUORET 2023

10.5.2023 — 4.6.2023

Suomen Taiteilijaseuran Nuoret-näyttely toteutuu laajempana kuin koskaan.

Nuoret 2023 esittelee uuden sukupolven taiteilijoita Helsingissä 22.4.-4.6.2023 välisenä aikana porrastetusti seitsemässä eri tilassa: Helsingin Taidehallissa, Galleria G:ssa, Valokuvagalleria Hippolytessa, MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa, Galleria Sculptorissa, tm•galleriassa ja Helsingin taidemuseo HAMissa.

tm•galleriassa on esillä Kihwa-Endalen ja Jenni Niskalan teoskokonaisuudet.


Nuoret-näyttely on myös alusta kulttuuripoliittisille kokeiluille 

Nuoret-näyttely toimii alustana myös kuvataiteilijan asemaa ja työllisyyttä edistäville kokeiluille. Vuonna 2015 näyttelyssä pilotoitiin kuvataiteilijalle maksettavaa näyttelypalkkiomallia, joka nyt on saatu vakiinnutettua museoihin valtion rahoituksella. Tällä kertaa näyttelyssä pilotoidaan kuvataiteilijan työsuhteisen työn mallia. Näyttelyyn valituista taiteilijoista 11 on valmistanut Nuoret-näyttelyyn tulevan teoksen kuukausipalkalla joko  työsuhteessa tai toimeksiantosuhteessa Suomen Taiteilijaseuraan.

Nuoret-näyttelyn aikataulut, tapahtumat sekä taiteilijaesittelyt ovat nähtävillä osoitteessa nuoret2023.fi.

Suomen Taiteilijaseura kerää palautetta Nuoret 2023 näyttelyiden kävijöiltä. Linkki palautelomakkeeseen:
https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/


Kihwa-Endale

looking back at the night sky
maalausinstallaatio (akryyli, peili, kangas, suolasavi, ääni), 2023

Kun katsomme tähtiä, katsomme menneisyyteen; sen valo kulkee vuosia, vuosikymmeniä tai vuosituhansia ennen kuin se saapuu näköpiiriimme. Tämä valo ja silmämme ovat kaksi peiliä vastakkain; ääretön heijastus.

Teokset ovat tapa ymmärtää identiteetti osittain korealaisena, toisen sukupolven maahanmuuttajana, tyttärenä ja siskona. Olen osa heidän tarinaansa.

Aika, tähtiklusterit, elementtejä  korealaisesta shamanismista, ja suola ovat inspiraatioita näiden tekemiseen.

Kihwa-Endale (s.1992) on runoilija ja taidemaalari. Peilejä kankaana käyttävä heijastava pinta on työkalu, jolla hän voi leikkiä ajalla, katseella ja sillalla todellisuuden välillä.


Jenni Niskala

Näyttelyn teokset kiertyvät työprosessissa läsnä olevien materiaalien ja piirteiden ympärille. Teokset kuvaavat visuaalisia yksityiskohtia, esimerkiksi painamisessa käytettyjä sapluunoita tai painovärin työstämisessä tapahtuneita jälkiä esittäviä elementtejä.

Niskala pohtii teoksillaan taidegrafiikan olemusta, ominaisuuksia ja painotekniikoilla työskentelyn estetiikkaa. Teokset avaavat painetun kuvan työprosessia ja tekniikoita purkamalla myös työskentelyn metatasoa kuviksi. Osassa teoksista tekniikka yhdistyy samankaltaisia piirteitä omaaviin havaintoihin ympäristöstä. Osa teoksista pysyy lähempänä teosten rakentumista sarjallisena tapahtumana, jossa teos johdattelee tekniikan kautta toiseen.

Jenni Niskala on Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2022 valmistunut kuvataiteen maisteri ja taidegraafikko. Hänen taiteellinen toimintansa pohjautuu taidegrafiikan painotekniikoiden, useimmiten mokulitografian, puupiirroksen ja telaustekniikkojen kanssa työskentelyyn ja niiden soveltamiseen. Niskalan teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2013 alkaen. Hänen teoksiaan on mm. HUS:in, Valtion ja Jyväskylän taidemuseon kokoelmissa. Niskalan työskentelyä ja näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Kordelinin säätiö ja Suomen taideyhdistys.

 

Kysymyksiä tekijyydestä – Kihwa-Endale & Jenni Niskala
lauantaina 27.5. klo 14

Kysymyksiä tekijyydestä on taiteilijatapaaminen, jossa pääset kohtaamaan taiteilijat teosten takana. Näyttelyn taiteilijat vastaavat Nuoret 2023 -ystäväkirjan ja yleisön kysymyksiin. Tule keskustelemaan Kihwa Endalen ja Jenni Niskalan kanssa taiteesta, tekijyydestä ja  Nuoret 2023 -näyttelystä.

 

 

Näyttelyä tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö,  Gerda ja Salomo Wuorion säätiö sekä Pro Av Saarikko Oy. Maecenas Kilta jakaa Nuoret 2023 -näyttelyssä nuoren taiteilijan palkinnon.

 

CV, Kihwa-Endale


CV, Jenni Niskala