Joel Sievers

LUOPIO!

10.8.2022 — 28.8.2022

 

Aloitin henkilökohtaisten teemojen käsittelyn teoksissani vuonna 2020. Näyttelyssä esillä olevat maalaukset ovat osa neljänkymmenen teoksen kokonaisuutta.

Tutkin teoksissani ihmisyyttä, ihmisenä olemista: monia inhimillisiä tunteita kauhusta rakkauteen. Keskeisinä teemoina ovat ihmisen mielettömyys ja eksyminen elämässä, mutta toisaalta ymmärryksen ja rakkauden löytyminen.

Haluan tuoda näkyväksi sitä kokemusta, millaista on ollut kasvaa aikuiseksi ahdasmielisessä uskonlahkossa, erotettuna monin tavoin muusta yhteiskunnasta. Vanhempieni erottua äitini liittyi Jehovan todistajiin ja perheessämme alkoi uusi arki. Kaikkea lahkon ulkopuolista toimintaa pidettiin haitallisena: olisin ollut kiinnostunut jalka- tai koripallojoukkueeseen liittymisestä, mutta niissä ajateltiin altistuvan huonoille vaikutuksille. Ihmemies Macgyveria ei voinut katsoa sarjan mahdollisen saatanallisen vaikutuksen vuoksi.

Lapsia peloteltiin Saatanalla ja demoneilla, jotka pitivät hallussaan muuta maailmaa. Nuoria ei kannustettu opiskeluun, sillä maailmanloppu olisi tulossa, ammattihaaveitakin kontrolloitiin. Heterosuhteet ja avioliitto olivat normi, niiden ulkopuolisesta toiminnasta kuten itsetyydytyksestä tai esiaviollisesta seksistä kiinni jäänyt nuori joutui totuuskomitean kuultavaksi suljettujen ovien taakse.

Meille kerrottiin, että elämme hengellisessä paratiisissa.

Joel Sievers

 

Joel Sievers (s. 1980 Piikkiössä, asuu Helsingissä) valmistui Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi 2006. Sieversin teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä 2006 alkaen, hänen edellinen yksityisnäyttelynsä oli Porvoon Taidehallissa tammikuussa 2022. Parhaillaan hänen teoksiaan on esillä Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä Mäntyharjulla. Sieversin teoksia on mm. Aboa Vetus Ars Novan Matti Koivurinnan säätiön, Euroopan komission, Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan ja Taidekeskus Salmelan kokoelmissa

 

Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

CV, Joel Sievers