Taidemaalariliiton tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2025–2028
Johdanto
Tämän suunnitelman valmistelusta on vastannut Taidemaalariliiton hallituksen alainen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä, joka on työskennellyt vuosina 2024–25. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtaja Siiri Haarla, ja ryhmän muut jäsenet ovat olleet hallituksen jäsen Miisa Mäkeläinen ja liiton työntekijöiden edustajana jäsen- ja tiedotusvastaava Johanna Lemettinen.
Työryhmän työn taustalla on vuonna 2021 hyväksytty ja julkaistu liiton tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä Suomen Taiteilijaseuran tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suomen Taiteilijaseuran tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma antaa suuntaviivat Taidemaalariliiton suunnitelmalle ja sitä toteutetaan soveltuvin osin Taidemaalariliiton toiminnassa. Tavoitteena on täydentää Suomen Taiteilijaseuran suunnitelmaa ja määrittää ne konkreettiset kehittämisalueet ja -toimenpiteet, jotka koskettavat erityisesti Taidemaalariliittoa ja sen omaa toimintaa.
Tämän tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumisesta vastaa Taidemaalariliiton hallitus yhteistyössä liiton henkilökunnan kanssa. Toimenpiteiden ja linjausten toteumista seurataan vuosittain.
Jo tehdyt toimenpiteet:
- Galleriavuokrasta luopuminen vuodesta 2021 alkaen. Vaikutukset: paransi taiteilijoiden yhtäläisiä mahdollisuuksia näyttelyn pitämiseen.
- Kokelasjäsenten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen vuodesta 2021 alkaen. Kokelasjäsenille äänioikeus liiton sääntömääräisissä kokouksissa ja hallituksessa, kokelasjäsenille laajempi edustus hallituksessa ja edustus näyttelytoimikunnassa. Vaikutukset: jäsenistön keskinäisen yhdenvertaisuuden vahvistaminen.
- Taidemaalariliiton säännöllisten kehittämispäivien järjestäminen kahdesti vuodessa 2021 alkaen. Vaikutukset: henkilökunnan ja hallituksen yhteistyön parantaminen ja säännöllinen mahdollisuus yhdessä paneutua yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksiin.
- Lisätään liiton nettisivuille tarkat esteettömyystiedot liiton toimitiloista suomeksi ja englanniksi (ruotsiksi tekemättä).
- Määritellään näyttelytoimikunnan sääntöihin, kuinka usein sama henkilö voi saada galleriastamme näyttelyajan (yksityisnäyttelyä voi hakea, kun edellisestä näyttelystä on vähintään 4 vuotta) sekä kuinka monta peräkkäistä kautta henkilö voi olla näyttelytoimikunnan jäsen (enintään 2 perättäistä kautta).
- Luovutaan jäsenhaussa käytössä olevasta pisteytysjärjestelmästä.
- Määritellään selkeät pelisäännöt sille, miten rajataan luottamushenkilöiden oikeutta hakea mukaan liiton näyttelyihin ja hankkeisiin.
- Vahvistetaan tasa-arvo ja yhdenvertaisuusnäkökulman huomioimista jäsenhakulautakunnan työskentelyssä ja heidän perehtymisessään tehtäväänsä.
- Taidemaalariliiton palvelut toteutetaan saavutettavasti eritaustaisille henkilöille esim. mahdollisuus käyttää ei-digitaalisia palveluita, toiminnanrajoitteet, muut kuin suomenkieliset jäsenet.
Taidemaalariliitto jäsenorganisaationa
Taidemaalariliitto ajaa kaikkien jäsentensä ammatillista ja yhteiskunnallista etua riippumatta heidän taustastaan ja asemastaan, kuten esimerkiksi sukupuolestaan, iästään, etnisestä alkuperästään, vakaumuksestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan, erityisen tuen tarpeestaan, vammaisuudestaan, terveydentilastaan taikka tulotasostaan. Taidemaalariliitto pyrkii myös edistämään erilaisista taustoista olevien taiteilijoiden mahdollisuuksia olla osana valtaapitäviä taidemaailman instansseja.
Taidemaalariliiton toimintaa ohjaavat liiton strategiassa määritellyt arvot. Taidemaalariliiton toiminnassa pyritään avoimuuteen, läpinäkyvyyteen, yhdenvertaisuuteen, tasapuolisuuteen ansioiden ja saavutusten arvioinnissa sekä mahdollisen syrjinnän tunnistamiseen ja reagointiin.
Toimenpide-ehdotukset:
- Vahvistetaan englanninkielistä jäsentiedotusta ja nettisivuilla olevan tiedon määrää. Liiton omien hakuilmoitusten kääntäminen englanniksi ja mahdollisuuksien mukaan myös oikeudellisen neuvonnan merkittävät uutiset englanniksi kompensoimaan STS:n oikeudellisen neuvonnan puutetta.
- Näyttelytoimikunnalle ja jäsenhakulautakunnalle toimitetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma työn tueksi. Hakijoiden tosiasiallinen yhdenvertaisuus otetaan huomioon valinnoissa.
- Hallitus on määrittänyt turvallisemman tilan ohjeistuksen, joka tuodaan kokousten alussa kaikkien osallistujien tietoon. Jäsenkokousten alussa tiedotetaan myös, kuka on häirintäyhdyshenkilö, johon voi tarpeen tullen olla yhteydessä.
- Luodaan kaikille jäsenille mahdollisuuksia osallistua liiton järjestämään näyttelytoimintaan vahvistamalla muuta näyttelytoimintaa tm•gallerian yksityisnäyttelyiden lisäksi, esim. Syyssalonki tm•galleriassa, Skanno-näyttely-yhteistyö.
- Finnish Painters -projektin jatkuessa otetaan huomioon mukaan kuratoitujen taiteilijoiden vaihtuvuus.
- Vältetään vallan keskittymistä. Määritetään, miten monessa päätäntäelimessä jäsen voi olla yhtä aikaa ja miten pitkään.
- Kerrotaan avoimesti jäsenistölle mitä tehtäviä, velvollisuuksia, oikeuksia ja palkkioita eri luottamustehtäviin kuuluu. Vahvistetaan avoimuutta edelleen.
- Pohditaan ratkaisuja, miten kaikki jäsenet voisivat osallistua päätöksentekoon asuinpaikasta riippumatta.
- Otetaan kaikki jäsenet huomioon tasapuolisesti mm. Teosvälityksen markkinoinnissa ja teosripustuksessa.
- Jäsenhakulautakunnan työskentelyn vahvistamiseksi tuodaan esille aiempien vuosien käytäntöjä, millaisilla ansioilla hakijoita on hyväksytty varsinaisiksi jäseniksi. Ansioiden arvottaminen tulee olla jatkumoa aiempiin vuosiin.
Taidemaalariliitto työnantajana
Työnantajana Taidemaalariliitto:
- Edistää työntekijöiden keskinäistä yhdenvertaisuutta
- Kohtelee työntekijöitä yhdenvertaisesti
- Mahdollistaa työssä kehittymisen
- Huolehtii henkilökunnan työssä jaksamisesta ja huomioi erilaiset elämäntilanteet
Jo tehdyt toimenpiteet:
- Valitaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvastaava työyhteisöön.
- Parannetaan sisäistä tiedonkulkua hallituksen ja henkilökunnan välillä.
- Rekrytoinneissa käytetään avointa hakumenettelyä ja palkataan tehtäviin pätevimmät ja soveltuvimmat hakijat.
- Määritellään selkeät pelisäännöt sille, miten määritellään niiden työntekijöiden, jotka ovat myös itse liiton jäseniä oikeudet hakea mukaan liiton näyttelyihin ja hankkeisiin.
- Vahvistettu osa-aikaisten ja määräaikaisten työntekijöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja tiedonkulkua.
Toimenpide-ehdotukset:
- Vahvistetaan henkilökunnan osallistumista työryhmien työskentelyyn ja muuhun suunnittelutyöhön.
- Vahvistetaan työntekijöiden kouluttautumismahdollisuuksia. Järjestetään mm. työsuojelukoulutus työsuojeluvastaavalle.
Hyväksytty vuosikokouksessa 16.5.2025.