Tuija Lampinen

MUISTIN YKSI HUONE /II

16.11.2016 — 4.12.2016

Maalauksissani kuvaan usein ihmistä. Töissäni olen käsitellyt ulkopuolisuutta, sivullisuutta. Viimeaikaisten töiden keskeisin sisältö tulee hetkellisyydestä, vanhan ihmisen kohtaamisesta ja elämän rajallisuuden hyväksymisestä.

Iäkkään ihmisen maailma ympäriltä kapenee. On ikään kuin huone, jonka seinät rajaavat aikaa menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Astutaan sisään. Sanat avaavat muistoja, muistoihin palataan monta kertaa, eletään mennyttä aikaa uudelleen ja uudelleen. Kuljetaan samoja reittejä, kohdataan samat ihmiset, samat ilot, samat surut. Kuin katsoisi maalausta vuosien takaa, jonka on silloin nähnyt ja jota ympäröivät tuoksut, värit, äänet ja tunnelman muistaa hyvin.

Koin voimakkaasti kahtia jaon, sen miten konkreettiseksi se muodostui vanhan ihmisen kohtaamisessa.

Menneisyys on läsnä, mutta tämä hetki, nykyisyys on vieras ja outo. Vieraat kasvot – väärän värinen paita. Iäkkään ihmisen elämä muodostuu paljolti odottamisesta; läheisten odottamisesta, sivullisena olosta. Arkipäivä kadottaa merkityksensä. Hahmot muuttuvat entistä vieraammiksi, värit entistä etäisemmiksi. Nykyisyys liukuu pois. Aika on rajallinen.

Osa näyttelystäni ”Muistin yksi huone” on ollut esillä Galleria Koneessa Hämeenlinnan Verkatehtaalla maaliskuussa 2016. Tämä II osio jatkaa teemaa edelleen. Kaikki työt ovat valmistuneet vuosien 2015–2016 aikana ja ne on maalattu öljyvärein kankaalle.

– Tuija Lampinen

 
Tuija Lampinen (s. 1955, asuu Riihimäellä) valmistui Lahden Taideinstituutista 1988. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä, edelliset yksityisnäyttelyt olivat Galleria KONEessa, Hämeenlinnassa 2016 ja Galleria Forum Boxin parvitilassa, Helsingissä 2014. 2016 Lampisen teoksia on ollut esillä myös SKjL:n ”Kuolema” näyttelyssä Mikkelin taidemuseossa. Lampisen teoksia on mm. Valtion, Hämeenlinnan, Hyvinkään ja Riihimäen taidemuseoiden sekä Riihimäen kaupungin kokoelmissa. Taiteen edistämiskeskus myönsi hänelle 3-vuotisen taiteilija-apurahan 2016. www.tuijalampinen.com/