Teemu Mäki

LAPSELLISTA

4.8.2021 — 22.8.2021

Näyttelyyni tulee uusia maalauksia ja piirustuksia. Ne ovat muotokuvia lapsista, aikuisista ja maisemista tai allegorioita ihmisen suhteesta luontoon ja muihin ihmisiin.

Monet teoksista ovat kunnianosoituksia maalareille (ja muillekin taiteilijoille), joiden työt ovat minua vuosikymmenestä toiseen ravinneet. Heitä ovat muiden muassa Max Beckmann, Lena Cronqvist, R. W. Fassbinder, Alberto Giacometti, Ernst Ludwig Kirchner, Hilma af Klint, Maria Lassnig ja Galina Ustvolskaja. Olen maalannut heitä muistellen ja jopa suoraan heidän maalauksiaan varioiden.

Näyttelyn nimi voisi olla LAPSELLISTA, sillä olen yrittänyt maalata lapsenomaisella vapaudella: ”Ai kun kiva näkymä Vasikkasaaresta Helsinkiin, mäpä maalaan tän.” tai ”Onpa hieno kuvaidea tossa Cronqvistin maalauksessa, mäpäs maalaan siitä oman version ja laitan nimeksi Paha terapia.”

Monet maalauksistani myös käsittelevät lapsuutta tai koko ihmislajia eräänlaisena lapsena, joka ei vielä ole oppinut elämään — ei muiden kanssa eikä luonnon kanssa. Eräs teoksista onkin nimeltään Ihminen itsensä armoilla.

En ole pitkään aikaan pitänyt Helsingissä pelkästään maalauksista ja piirustuksista koostuvaa yksityisnäyttelyä. Edellinen tämäntyyppinen oli Forum Boxissa vuonna 2007 — mutta sielläkin oli maalausten ja piirustusten lisäksi esillä myös jonkun verran valokuvia ja grafiikkaa. Siksi olen nyt aivan erityisen onnellinen näyttelystäni Taidemaalariliiton galleriassa!

Viime vuosina olen tehnyt enemmän kirjailijan, teatteri-, elokuva- ja oopperaohjaajan ja valokuvataiteilijan töitä kuin taidemaalarin hommia. Koko ajan olen kuitenkin myös maalannut — välillä jopa päätoimisesti, kuten viime vuoden juhannuksesta tämänvuotiseen. Rakastan maalaustaidetta, sen historia ja nykypäivä on minulle ehtymätön ilon lähde.

 

Helsingissä, 1.7.2021

Teemu Mäki
taiteilija / kirjailija / ohjaaja / tutkija
(kuvataiteen tohtori)
Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja

 

Yle Aamu TV 6.8.2021
Teemu Mäen haastattelu (1:56:20-2:05:45)
https://areena.yle.fi/1-50655350

CV, Teemu Mäki