Taru Kallio

SUSANNAN PUUTARHA

7.6.2023 — 1.7.2023

 

Teosten lähtökohtana on tarina Susannasta, nuoresta naisesta, joka joutui häirinnän kohteeksi  hänen kylpiessään yksityisessä puutarhassaan. Maalauksissa näkyy viittauksia useisiin eri versioihin tästä tarinasta, jota on kuvattu kautta taidehistorian. Tarina tarjoaa peilin tunteille, kuten vallalle, vihalle, pelolle, euforialle ja turvattomuudelle. Susanna on maalauksissani ekshibitionisti, joka haluaa tulla nähdyksi, mutta päätyy piilottelemaan vartaloaan pensaiden, puiden tai märän pyyhkeen taakse. Teosteni hahmot heiluvat jatkuvasti voimaantumisen ja hallinnan menettämisen välillä. Ne ovat luopuneet tavoitteistaan korjata itsensä ja antautuneet ristiriitaisuuksineen hämmennyksen tilaan. Eräs kollegani kuvaili niiden olevan jatkuvasti levottomassa liikkeessä olevia epätasapainoisia olentoja.

Kehot ovat saaneet mahdottomia mittasuhteita, ihmisten ja eläinten vartalot ovat sekoittuneet keskenään hirviömäisiksi ja koomisiksi. Maalauksissani halusin kääntää Susannan sisältä ulos, maalata sen, mikä on kirjoitettu rivien väliin. Maalaan kasvot usein naamioiksi, mutta ne eivät peitä sisäisiä ristiriitoja: toiveet, pelot ja pakkomielteet tihkuvat pintaan.

Leikin liioitelluilla ajatuksella naiseudesta: näennäisen suoraviivaisilla viittauksilla henkilökohtaiseen, yksityiseen ja ruumiilliseen, joka näyttää sulkeutuvan niin tiukasti ympärilleni, etten pysty erottamaan itseäni työstäni. Olen työskennellyt näiden maalausten parissa viimeiset kolme vuotta. Teokset ovat tämän pitkän työskentelyjakson aikana luoneet oman suljetun todellisuutensa itseni ulkopuolelle, ne ovat materialisoituneet tunteideni, kehoni ja kokemusteni kautta luoden oman ekosysteeminsä. Niistä on ajan kuluessa tullut vieraita. Haluan ajatella, että puutarha on sulkeutunut, oksat kasvaneet ja peittäneet näkymän ja voin vain tirkistellä niitä pensasaidan reiän läpi.

Taru Kallio

 

Taru Kallio (s.1986 Leppävirralla) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Bergenin taideyliopistosta Norjasta vuonna 2017. Työskentelyssään hän yhdistää maalausta, piirustusta, veistoksellisia elementtejä ja videoteoksia. Hän on viime vuosina työskennellyt Norjassa, Suomessa, Saksassa ja Kolumbiassa. Hän asuu ja työskentelee Oslossa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Näyttely on osa Art Fair Suomi Goes Galleries -festivaalia. artfairsuomi.fi/

CV, Taru Kallio