Tamara Piilola

FLORA

1.2.2017 — 19.2.2017

Näyttelyni koostuu suurikokoisista luontoaiheisista öljymaalauksista, joissa trooppinen runsaus on läsnä väreissä ja muodoissa. Luonnossa esiintyvät vyöryt ovat yksityiskohtiensa takia mielestäni loputtoman kiinnostavia katsella.

Aihepiirini on klassinen ja naisellinen. Maalaukset ovat huolellisesti läpimaalattuja ja täynnä valon ja varjon vaihteluita. Maisemallisuus ja viitteet valokuvaan ovat niille ominaisia. Toisinaan keskityn graafisempiin aiheisiin, jotka kuvionomaisesti peittävät koko maalauksen pinnan.

Luonnostelen maalaukset kollaasitekniikalla itse ottamistani kuvista, joita muokkaan huoletta itselleni sopiviksi. Pidän sommittelua erittäin tärkeänä osana työskentelyäni, sillä se tarjoaa maalaukselle tukevan rungon, jonka päällä voi irrotella maalauksellisuuden ja esittävyyden kanssa.

Värien puhtaus ja ilmaisuvoima ovat toinen tärkeä elementti maalauksissani. Pyrkimykseni käyttää mahdollisimman puhtaita ja kirkkaita pigmenttejä tekevät maalaukseni tunnistettaviksi. Pyrin maalaamaan pinnan kerralla valmiiksi, jotta siveltimenjälki ja väri pääsisivät puhtaina oikeuksiinsa. Maisema- ja kasviaiheet tarjoavat haastetta sekä muodon että värien suhteen, sillä molemmilla on maalaustaiteen historiassa pitkät perinteet.
– Tamara Piilola

 

Tamara Piilola (s. 1977) on opiskellut maalaustaidetta Turun Piirustuskoulussa, Helsingin Kuvataideakatemiassa sekä Leipzigin Hochschule für Buchkunstissa. Hänen teoksiaan on nähty viimeksi mm. Didrichsenin taidemuseossa 2016. Piilolan teoksia on mm. Jenny ja Antti Wihurin rahaston – Rovaniemen taidemuseon, Sara Hildénin taidemuseon, HAM Helsingin taidemuseon, Wäinö Aaltosen museon ja Didrichsenin taidemuseon kokoelmissa. Tamara Piilola asuu ja työskentelee Helsingissä.

CV, Tamara Piilola