Sirkka-Liisa Lonka

AMAZÓNICA - MAALAUKSIA

10.9.2008 — 28.9.2008

Kuvataiteilija Sirkka-Liisa Longan Amazónica näyttely sukeltaa sademetsän faunan ja floran väriloiston ja muotokielen maailmaan. Näyttelyn keskiössä ovat sademetsän kukat ja sen salaperäinen hallitsija, Otorongo, Amatsonin jaguaari. Lonka loihtii viivallaan kissaeläimen pehmeään liikkeeseen. Sademetsän liaani puolestaan kokoaa unenomaisesti yhteen viidakon kukkaloistoa. Viidakon värimaailma saa useassa näyttelyn teoksessa kontrastikseen valkean levollisen taustan. Tämä luo töille ajattomuuden ja paikattomuuden vaikutelman.

Sirkka-Liisa Lonka ilmentää teoksissaan konstailematonta kauneutta, jossa viidakon itse syvästi koettu värimaailma peilautuu länsimaisen taiteen viitekehykseen. Näyttely tuo vahvana esille myös Longan vanhan rakkauden, kissaeläimet.

Näyttelyn teosten virittäjänä ovat olleet Sirkka-Liisa Longan useat matkat Amazonin sademetsään Peruun, jossa Lonka on toiminut aiemmin opettajana paikallisessa taidekoulussa. Näihin kuumiin ja kosteisiin olosuhteisiin hän on sovittanut teoksissa käyttämänsä munatempera-tekniikan.

Amazónica näyttely on Sirkka-Liisa Longan paluu Helsingin näyttelyelämään useiden ulkomailla pidettyjen yksityisnäyttelyiden jälkeen. Näitä näyttelyitä ovat viime vuosina hallinneet veden elementit, käsintehdystä paperista valmistetut simpukat ja meduusat. Ne ovat olleet temaattista jatkoa Longan aiemmin hyvin suosituille meriaiheisille pastellitöille. Amazónica näyttelyssään Lonka on nyt astunut lujalle, vaikkakin välillä upottavalle, maalle ja tarkastelee tätä lujempaa elementtiä taiteilijan kevyellä otteella. Tätä kautta hänen näyttelyyn koottu taiteensa ponnistaa myös lujalta perustalta.

CV, Sirkka-Liisa Lonka