Satu Rautiainen

MAALIA HUONEESSA

19.9.2018 — 7.10.2018

Avoinna

ti, to, pe 11-17, ke 11-18,
la 11-16, su 12-16
Kantakaupungin galleriakierros 7.10. klo 14-16

Olen viime vuosina tutkinut maalauksen tilallisuutta, kaksi – ja kolmiuloitteisuuden suhdetta. Näyttelyn ”Maalia huoneessa” teokset ovat huoneita, jotka avautuvat näyttelytilaan. Astun maalatessa kuvitteellisesti maalauksen huoneeseen, jossa maalaan ilmaa, seiniä ja lattiaa.

Kokonaisuus käy vuoropuhelua installaatio- ja veistotaiteen kanssa, vaikka pysyy maalauksen perinteisissä muodoissa. Näyttelyä suunnitellessa yhtenä ajatuksena on ollut rakentaa maalauksista seinä näyttelytilaan. Luotan kuitenkin maalauksen kaksiuloitteisuuteen ja sen ainutkertaisuuden voimaan.

Nuoruudessani maalasin maalauksen hurmiossa huoneeni seinän ja vähän myös lattiaa. Olen halunnut säilyttää tätä intensiteettiä työskentelyssä. Sama siveltimenveto kulkee edelleen. Nyt se muovautuu taulun tilassa muovailuvahasommitelmiksi ja vääntyy rautalankaraidoiksi. Palikan muotoiset maalialat jakavat tilaa.

Maalauksen huoneissa ja asunnoissa asuu katsojalle näkymätön, mutta vahvasieluinen hahmo. Hän rakentaa maaliaineista elämän tarkoitusta pohtivia ja kyseenalaistavia asetelmia, majoja ja rakennelmia. Kaksi- ja kolmiuloitteisuuden tutkielmat linkittyvät yhteiskunnan eri puoliin, kuten syrjäytyneisyyden, kodittomuuden ja melankolian läsnäoloon, mutta toisaalta vapauteen ja tekemisen paloon. Maalauksen huoneiden visuaalinen estetiikka pohtii koristeellisuutta ja alkukantaisuutta, pinnallisuutta ja syvällisyyttä.

Näyttelyn maalaukset on maalattu vuoden 2017-2018 aikana. Ne on tehty pääasiallisesti kankaalle liimatulle paperille. Paperille tehdyt suurikokoiset teokset vievät eteenpäin akvarellimaalauksen perinnettä. Vesivärimaalauksen päälle laitetun liimauksen päälle jatkan maalaamista öljyväreillä. Siveltimen lisäksi leikkaan paperista sabluunoita ja painan paperilla öljymaalia maalauspintaan.

Satu Rautiainen

 

KIITOS: Alfder Kordelinin rahasto, Paulon säätiö ja Taiteen edistämiskeskus

 

Satu Rautiainen (s.1982) on valmistunut Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2008. Siitä lähtien hän on järjestänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin koti- ja ulkomailla. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti taiteilijavetoisissa toimijoissa ja ryhmissä, kuten Galleria Huudossa. Rautiaisen teoksia kuuluu mm. Valtion, Kiasman, Helsingin taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Wihurin ja EMMA Espoon modernin taiteen museon kokoelmiin. Maalaamisen rinnalla hän on kiinnostunut tekstiileistä ja tekstiilisuunnittelusta. Rautiainen pitää kuvablogia maalauksistaan osoitteessa www.saturautiainen.blogspot.fi