Satu Rautiainen

PAINT IN A ROOM

19.9.2018 — 7.10.2018

Olen viime vuosina tutkinut maalauksen tilallisuutta, kaksi- ja kolmiulotteisuuden suhdetta. Näyttelyn ”Paint in a room” teokset ovat huoneita, jotka avautuvat näyttelytilaan. Astun maalatessa kuvitteellisesti maalauksen huoneeseen, jossa maalaan ilmaa, seiniä ja lattiaa.

Kokonaisuus käy vuoropuhelua installaatio- ja veistotaiteen kanssa, vaikka pysyy maalauksen perinteisissä muodoissa. Näyttelyä suunnitellessa yhtenä ajatuksena on ollut rakentaa maalauksista seinää sekä päällystää huonekaluja maalauksilla. Luotan kuitenkin maalauksen kaksiulotteisuuteen ja sen ainutkertaisuuden voimaan.

Nuoruudessani maalasin maalauksen hurmiossa huoneeni seinän ja vähän myös lattiaa. Olen halunnut säilyttää tätä intensiteettiä työskentelyssä. Sama siveltimenveto kulkee edelleen. Nyt se muovautuu taulun tilassa muovailuvahasommitelmiksi ja vääntyy rautalankaraidoiksi. Palikan muotoiset maalialat jakavat tilaa.

Maalauksen huoneissa ja asunnoissa asuu katsojalle näkymätön, mutta vahvasieluinen hahmo. Hän rakentaa maaliaineista elämän tarkoitusta pohtivia ja kyseenalaistavia asetelmia, majoja ja rakennelmia. Kaksi- ja kolmiulotteisuuden tutkielmat linkittyvät yhteiskunnan eri puoliin, kuten syrjäytyneisyyden, kodittomuuden ja melankolian läsnäoloon, mutta toisaalta vapauteen ja tekemisen paloon. Maalauksen huoneiden visuaalinen estetiikka pohtii koristeellisuutta ja alkukantaisuutta, pinnallisuutta ja syvällisyyttä.

Näyttelyn maalaukset on maalattu vuoden 2017-2018 aikana. Ne on tehty pääasiallisesti kankaalle liimatulle paperille. Paperille tehdyt suurikokoiset teokset vievät eteenpäin akvarellimaalauksen perinnettä. Vesivärimaalauksen päälle laitetun liimauksen päälle jatkan maalaamista öljyväreillä. Siveltimen lisäksi leikkaan paperista sabluunoita ja painan paperilla öljymaalia maalauspintaan.

Satu Rautiainen

 

Satu Rautiainen (s.1982, asuu ja työskentelee Helsingissä) on valmistunut Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2008. Valmistumisestaan lähtien hän on järjestänyt vuosittain yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin koti- ja ulkomailla. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti taiteilijavetoisissa toimijoissa ja ryhmissä, kuten Galleria Huudossa. Rautiaisen teoksia kuuluu mm. Valtion, Kiasman, Helsingin taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Wihurin ja EMMA Espoon modernin taiteen museon kokoelmiin. Maalaamisen rinnalla hän on kiinnostunut tekstiileistä ja tekstiilisuunnittelusta.  

 

KIITOS: Alfred Kordelinin säätiö, Paulon säätiö ja Taiteen edistämiskeskus

CV, Satu Rautiainen