Sami Korkiakoski

SILICONE VALLEY VOL. 1

23.8.2017 — 10.9.2017

Intuitiivinen maalaustyyli, jossa tunteet ja aistit vievät pensseliä ennalta tehtyjen suunnitelmien sijaan, on haastavaa ja tyhjentävää. Siinä taiteilija antaa kaikkensa kankaalle ja jäljet, jotka siihen jäävät ovat ammennettu suoraan taiteilijan sisimmästä olemuksesta. Musiikki, rytmi ja tunne vievät kädenliikettä ajatusten sijaan.

Sami Korkiakoski maalaa teoksia, joissa hän usein puristaa maalia suoraan värituubista tai levittää sitä kankaalle pensselin sijaan sormilla tai pursottaa silikonipyssyllä. Ruumiillisestikin rankka tapa maalata luo rytmin avulla jännitteitä viivojen ja kankaan välille. Viiva liikkuu kankaalla eri intensiteetein luoden tunnelmia ja vuoropuhelua. Välillä se on pehmeää ja herkkää kun taas ajoittain aggressiivista tai voimallista. Viivat kätkevät välillä taustan taaksensa kerroksellisuudellaan, toisinaan ne peittävät vain osan kankaasta, jättäen tilaa sen tekstuurille ja tulkinnalle.

Kankaalle tallentuu tarinoita ja tunteita, joita taiteilija on maalaushetkessä kokenut ja ne välittyvät katsojalle muun muassa maalausten fyysisyyden kautta. Välillä viiva on ohutta vetoa ja välillä paksua kolmiulotteista linjaa. Ekspressionistisissa teoksissa voi tuntea päässeensä ikään kuin taiteilijan viereen tarkastelemaan miten hänessä velloneet tunteet ovat siirtyneet kankaalle.

Korkiakoski on työskennellyt viime vuosina yksittäisten maalausten lisäksi ”Viivan himo”-nimeä kantavan maalausinstallaatiosarjan kanssa. Installaatiot ovat koostuneet paristasadasta pienestä maalauksesta, jotka ovat levittäytyneet seinien lisäksi lattialle. Maalauksissa esiintyvä viiva on jatkunut kankailta seinämaalaukseksi tai maalaukset ovat muodostaneet läjiä tai pinoja. ”Silicone Valley” -kokonaisuus jatkaa tätä sarjaa aivan uusin teoksin. Nyt maalaukset ovat esillä yksilöllisemmin suhteessa aiempaan.

 

Sami Korkiakoski (s. 1978 Eskilstunassa, Ruotsissa, asuu Kuopiossa) valmistui Taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta 2007 ja Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2013. Hänen teoksiaan on ollut lukuisissa näyttelyissä, edelliset yksityisnäyttelyt olivat Jyväskylän taidemuseon Holvi galleriassa ja ARTag galleriassa Helsingissä 2016, tm•galleriassa hänellä on ollut yksityisnäyttely myös 2007. Korkiakosken teoksia on mm. Jyväskylän, Kuopion, Salon ja Sara Hildénin taidemuseoiden, Wäinö Aaltosen museon, Viljo Hurmeen säätiön, Valtion sekä Lars Swanljungin kokoelmissa. Samanaikaisesti tm•gallerian näyttelyn kanssa aukeaa Korkiakosken  yksityisnäyttely Makasiini Contemporaryssa Turussa. Näyttelyä on tukenut Pohjois-Savon taidetoimikunta.

CV, Sami Korkiakoski