Rose-Mari Torpo

WHITE NOISE

9.12.2021 — 9.1.2022

White Noise / Valkoinen kohina on satunnaisen signaalin aiheuttamaa pehmeää ja tasaista ääntä, johon liitetään analogisessa televisiossa näkyvä lumisade. Havaintomme toimii niin, että näköaistimme vastaanottamista epäselvistä visuaalisista impulsseista aivomme alkavat rakentaa selkeyttä ja tuttuja havaintoja. Abstraktit maalaukset toimivat samalla tavalla; kun kuvapinta on häilyvä ja epäselvä, mieli alkaa hakea muotoja, liikettä ja kuvia muistimme kautta.

Näyttelyn teemana on ajatus todellisuuden ymmärtämisestä havainnon ja katseen kautta. Maalausten tasot heijastavat valoa ja väriä aiheuttaen jatkuvan liikkeen ja muutoksen. Katsojan liikkuessa tilassa heijastukset, värit ja pinnan liike vaihtuvat ja myös teos muuttuu. Näyttely koostuu paperille, kankaalle ja polyesterille musteella, akryylilla ja spraymaaleilla maalatuista teoksista. Materiaalien eri ominaisuudet, värit ja teosten sijoittuminen galleriatilaan rakentavat kokonaisteoksen. Verkoille maalatuissa teoksissa korostuvat keveys, läpinäkyvyys ja heijastuksien liike toimivat vastakohtina mattapintaisille maalauksille

Rose-Mari Torpon työskentely on prosessipohjaista ja ohjautuu värin, materiaalien ja kokeilujen kautta. Hänen teoksissaan ovat tärkeintä liike, rytmi, kerroksellisuus ja väripintojen luomat uudet tilat. Maalaustyöskentelyssä ja maalauksen kokemisessa Torpoa kiinnostavat moniaistisuus ja tilallisuus.

Rose-Mari Torpo (s. Raumalla 1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003 hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Rauman Taidemuseossa, Galleria Å:ssa Turussa ja Huuto galleriassa Helsingissä. Vuonna 2016 hän täydensi koulutustaan Turun Taideakatemiassa (Kuvataiteilijan AMK). Rose-Mari Torpo on Taidemaalariliiton jäsen ja kuuluu Helsingin ja Rauman taiteilijaseuroihin.

Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

CV, Rose-Mari Torpo