Riikka Aihinen

THE BOX AND THE SEA

27.4.2022 — 15.5.2022

”Pitää mennä sisälle, jotta voi nähdä ulos.” Tämä ajatus toimii näyttelyn punaisena lankana. Näyttely kertoo matkasta sisäisessä maailmassani, idean näyttelylle sain 2017. Ajatukset ovat muhineet mielessäni, jalostuneet ja lopulta konkretisoituneet kuviksi. On kyse kommunikoinnista ja halusta tulla sisäisesti nähdyksi itselle ja muille.

Prosessin aikana olen pohtinut traumojen vaikutusta olemassaolon kokemiseen ja traumojen kautta opittujen maneereiden merkitystä. Näyttelyn nimi ”The Box and the Sea” viittaa mielen rajallisuuteen ja rajattomuuteen. Se kuvastaa mielen kulkua suljetussa tilassa, sekä sen kapasiteettia kulkea äärettömyyteen saakka. Näyttelyssä on esillä kaksi sarjaa nimeltään The Walk ja The Box.

The Walk -sarjan teoksissa kuvaan mielen liikettä, tai ne voi nähdä elämän kulkuna. Kuva muodostuu rytmistä ja toistosta. Maalausprosessilla on suuri merkitys. Teokset kuvaavat mielen sisällä kulkemista ja sen vankina olemista, kyse on myös mielen hallinnan tarpeesta ja siihen liittyvistä tunteista. Maalauspohjan reunat symboloivat mielen rajoja ja maalauspohja itsessään kuvaa sisäistä tilaa. Teokset kuvaavat sisäisessä tilassa eli ”boxissa” olemista.

Siveltimenvedot muodostavat kuvapintaan kuin muurin tai seinän, joka vihjaa näkemisen esteestä tai piilopaikasta. Se estää minua näkemästä itseäni tai muita näkemästä minua. Se on itse aiheutettu elementti, joka seisoo sisäisten paikkojeni välissä tai minun ja ulkomaailman välissä. Siveltimenvedot rytmittävät kuvapintaa. Vedot kulkevat kuin ajatukset tai askeleet, kääntyen aina reunan tullessa vastaan, kunnes lopulta tila loppuu.

The Box-sarjan maalauksissa kuvaan mielen paikkoja, niiden välisiä suhteita ja niissä esiintyviä tunnetiloja. Maalauksissa toistuvat muutamat elementit, joita liikuttamalla pohdin niiden merkityksiä ja voimakkuuksia. Näitä ovat esimerkiksi traumamuistoja sisältävät paikat sekä mielen pakopaikat.

Riikka Aihinen

 

Riikka Aihinen (s.1976, asuu ja työskentelee Turussa) on valmistunut Lahden Taideinstituutista 2004 ja täydentänyt opintojaan Lahden Muotoiluinstituutissa Taiteen perusopettajan pedagogisilla opinnoilla. tm•gallerian näyttely on Aihisen kuudes yksityisnäyttely, hänen teoksiaan on ollut esillä myös useissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä. Taiteessaan hän pyrkii koskettamaan rajapintaa, jossa maalaus ja olemassaolo kohtaavat. Teokset kuvaavat sisäistä maailmaa. Maalaus ilmaisumuotona on Aihiselle luontainen ja hän etsii uutta liikkuessaan sen raamien sisällä.

 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

CV, Riikka Aihinen