Pia Hentunen

SUHTEELLINEN PAINOPISTESIIRTYMÄ

13.11.2013 — 1.12.2013

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 1.12. klo 14.30-16

Näyttelyn nimi on napattu netistä, nykymaailman ongelmia ratkovan sivuston ”hallelujanostatuksesta”. Suhteellinen painopistesiirtymä on oikeastaan aika kaunis ja nerokas ilmaisu kuvaamaan enimmäkseen ei-mitään, ja toisaalta sillä voi maalata jokusen ikävämmän ilmaisun kätevästi piiloon.

Se kuvaa mielestäni oikeastaan aika hyvin sitä, mitä olen ajatellut näitä töitä tehdessä. Sellainen suhteellinen painopistesiirtymä tolkuttomaan opportunismiin.

Ihminen on lajina varmaan aina ollut taipuvainen oman hyödyn maksimointiin, mutta nykyään se ilmenee enemmän varmaankin siksi, että meillä on varaa kertakäyttökulttuuriin, ja sellaiseen aika rentoon toisten hyväksikäyttöön, sekä ihmisten, että eläinten suhteen.

Minä käytän töissäni hevosta, koska olen aina elänyt niiden parissa.

Ihminen valjastaa monen hevosen elämän jo ennen sen syntymää tiettyä, valitsemaansa tarkoitusta varten. Elämällä ei ole aina itseisarvoa.

”Kalusto”-installaation hevosen sikiöiden tilalla voisivat aivan yhtä hyvin olla jonkun multikansallisen firman työntekijät. Tietty systeemi tuottaa, ja jos tuotto vähenee, kalusto lakaistaan pois. Tulos tai ulos.

Toisaalta minua hämmentää tietynlainen arvottaminen, jota jokainen tekee. Hevosen kuolema pysähdyttää. Kärpäsiä kaikki läiskivät kuoliaaksi. Niitä myös kidutetaan kärpäspaperissa kesät pitkät. Melkoista kaksinaismoralismia eläinten ystäviltä.

Siksi kärpänen, minulle enimmäkseen riesa. Lapsillani oli joskus lemmikkikärpänen Kerkko, jota eivät onnistuneet tekohengittämään kärpäspaperin jäljiltä, ja joka haudattiin juhlallisin menoin simpukan kuoressa. Se säilyi haudassaan melkein muuttumattomana ainakin yhden talven yli.

Kiitokset: Kiitos näyttelytoimikunnalle luottamuksesta. Työt eivät olisi missään nimessä valmistuneet ilman Taiken apua. Sain hirveästi apua myös Lapinlahden taidevalimolta(www.lapinlahdentaidevalu.fi), kuin myös monilta kollegoilta. Ikahu(www.ikahu.fi) uhrasi paljon aikaansa työhöni. Ystäväni Karoliina Niemelä hoiti videon editoinnin. Dave Lawrence oli korvaamaton apu äänen editoinnissa ja koko systeemin luomisessa. Pirkolan pakkaamo antoi työtilat valujen tekemiseen. Perheellä meni kuulemma elo raskaaksi ennen näyttelyä. Kiitos heille venymisestä, kiitos kaikille! On ihanaa, kun ympärillä on mukavia ja taitavia ihmisiä.