Päivikki Alaräihä

SEINÄN TAKANA EI OLE MITÄÄN

30.5.2013 — 20.6.2013

Seinän takana ei ole mitään. Mutta mitä on seinällä?

Näyttelyn Seinän takana ei ole mitään lähtöajatus on hyvin yksinkertainen. Huomion painopiste on siirretty yksittäisiltä teoksilta niiden välisiin suhteisiin ja ympärillä olevaan tilaan. Näyttelyn kokonaissommitelma nousee tarkastelun keskiöön.

Näyttely rakentuu kankaalle tehdyistä akryylimaalauksista sekä kahdesta gallerian seinäpintaan toteutetusta maalauksesta. Yksittäisten teosten kuvakieli on hyvin niukkaa – toistuvat kuva-aiheet ovat pinta, viivaryhmät, valon siirtymä varjoksi sekä värin siirtymä toiseen väriin – mutta vuorovaikutuksessa toistensa kanssa minimalistiset teokset luovat runsaan ja monitahoisen kokonaisvaikutelman.

Kaikille näyttelyn teoksille on yhteistä ilmiö, että jotakin nähdään jossakin. (Mikä ei ole tietenkään vallan tavatonta taidenäyttelyssä.) Esimerkiksi kankaalle levitettyyn maaliin aukeaa syvyysvaikutelma tai optinen harha vääntää huoneen seinää vinoon. Kysymys kuvan katsomisesta nousee näyttelyn keskeiseksi teemaksi.

Kuvan katsomiseen liittyviä kysymyksiä ei välttämättä tarvitse lähestyä teoreettisen keskustelun raskauttamana. Kyse on pikemminkin luonnollisesta hämmästelystä, joka herää kun vierekkäin asetettujen teosten visuaaliset piirteet rinnastuvat keskenään. Otetaan esimerkiksi kysymys tilavaikutelmasta. Maalauksessa Seinä viivamuodostelma piirtää esiin syvyysvaikutelman. Teoksessa Kaksi harmaata kuvallinen ilmaisu on pelkistetty äärimmilleen. Ensi näkemältä katsojalle ei tarjota kuin harmaa pinta, mutta pian itsepintainen katse alkaa löytää hienoisista sävyn vaihteluista aiheita etäisyyksien hahmottamiseen. Seinämaalauksessa Nurkka 2 gallerian seiniin piirretyt viivat luovat illuusion seinän vinoudesta.

– Päivikki Alaräihä (s. 1981 Yli-iissä, asuu Helsingissä) valmistui Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi 2010, tällä hetkellä hän opiskelee Kuvataideakatemian maisteriohjelmassa. tm•gallerian näyttely on Alaräihän ensimmäinen yksityisnäyttely Helsingissä. Alaräihän teoksia on ollut mm. SKjL:n vuosinäyttelyssä 2011 sekä Art of Basware näyttelyissä 2006-2010. Päivikki Alaräihä voitti 1. palkinnon nuorille taidemaalareille suunnatussa Art of Basware kilpailussa v. 2006.

CV, Päivikki Alaräihä