Meri Toivanen, Ingrid Toogood

NORDIC PAINTING

3.11.2022 — 20.11.2022

Avoinna

ti, to, pe 11-17, ke 11-18
la 11-16, su 12-16
4.11. 11-15, 5.11. 12-16

 

Pohjoismainen kulttuuripiste ja Taidemaalariliitto aloittaa kolmevuotisen taidemaalaushankeen.

Nordic Painting on vuosina 2022–2024 toteutettava yhteistyöprojekti, jonka kumppaneina ovat Helsingin Pohjoismainen kulttuuripiste ja Taidemaalariliitto. Projektiin sisältyy vuotuista näyttely-yhteistyötä jostakin toisesta Pohjoismaasta tulevan kolmannen osapuolen kanssa. Vuoden 2022 yhteistyökumppanina on Norjan taidemaalariliitto Landsforeningen Norske Malere . Kaksiosainen näyttely järjestetään Taidemaalariliiton galleriassa Helsingin keskustassa sekä Pohjoismaisen kulttuuripisteen perinteikkäissä tiloissa Suomenlinnassa 2.–20. marraskuuta 2022.

Tammikuussa 2022 toteutettiin molempien liittojen jäsenistölle suunnattu avoin haku, joka poiki kaikkiaan 106 hakemusta. Niiden pohjalta tulevaan näyttelyyn valittiin neljä taiteilijaa. Valinnat teki jury, jossa olivat mukana LNM:n Randi Thommessen ja Maiken Stene, Taidemaalariliiton Alina Mänttäri ja Sampo Apajalahti sekä Pohjoismaisen kulttuuripisteen Annika Bergvik-Forsander. Norjasta mukaan valittiin Ingrid Toogood ja Espen Brændsrød ja Suomesta Satu Rautiainen sekä Meri Toivanen.

Pohjoismainen kulttuuripiste on Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen kulttuurilaitos, jonka tehtävänä on käynnistää ja tukea yhteispohjoismaisia taide- ja kulttuuriprojekteja sekä edistää tietämystä pohjoismaisesta nykytaiteesta ja kulttuurista Suomessa ja muualla Pohjolassa. Nordic Painting -projektissa Pohjoismainen kulttuuripiste rahoittaa vierailevien pohjoismaisten taiteilijoiden osallistumista näyttelyihin.

Toinen osa näyttelyä toteutuu syksyllä Suomenlinnassa Kultur Kontaktin tiloissa. Suomenlinnan näyttelyyn valitut taiteilijat:

Brændsrød, Espen (NOR)
Rautiainen, Satu (FIN)

 

Meri Toivanen (s. 1996, Kajaani) valmistui maalaustaiteeseen keskittyen kuvataiteen maisteriksi Antwerpenin Kuninkaallisesta Kuvataideakatemiasta vuonna 2022. Toivanen tutkii esittävän ilmaisun rajoja maalausprosessissa, jossa monokromaattiseen taipuva väripinta haalistuu, hajoaa ja leviää. Teossarjassaan All Games No Play Toivanen tutkii vallan ja voiman käsitteitä pelien kautta, käyttäen viiteaineistonaan suomalaista elokuvaa.

Ingrid Toogood (s. 1976) toimii monialaisesti maalauksen, kuvanveiston, installaatiotaiteen ja performanssin saralla. Hän käsittelee varjoja ja peilejä hyödyntävissä optisissa illuusioissaan tyhjyyden ja menetyksen teemoja. Peili ja varjo edustavat häilyviä todellisuuden ilmenemismuotoja ja tarjoavat tavan manipuloida tilakäsityksiämme kaksi- ja kolmiulotteisuutta hyödyntämällä. Varjotehosteet ja lukuisat peilit luovat kuvapinnalle kuvitteellista syvyyttä. Tällä tavoin Toogood ottaa kuvapinnan lähtökohtaisen litteyden tosissaan ja vie samalla maalausta uusiin suuntiin ja ulottuvuuksiin. Syvyys ei ole enää litteyden esteenä, ja maalaus sekä maalatut veistokset asemoituvat näiden kahden vastakkaisen tilaulottuvuuden välille.
https://www.toogood.no/

CV, Meri Toivanen


CV, Ingrid Toogood