Nagashila

LOGOS - MAALAUKSIA

18.2.2015 — 8.3.2015

 

Näyttely on omistettu Herakleitos Efesolaiselle (n. 500 eKr.)

Jatkan kontemplaatiomaalausten sarjaa. Teokset ovat niukkoja abstrakteja maalauksia ja niiden nimeen olen liittänyt kirjallisen viitteen, ”viisauslauseen”, niin kuin meditaatiotraditioiden kontemplaatioharjoituksissa usein on tapana.

Kontemplaatiomaalaukseni asettuvat abstraktin maalaustaiteen jatkumoon, New Yorkin koulukunnan spiritin virtaan. Minulle tämä tarkoittaa ensisijaisesti hiljaisuutta, jonka ytimessä avautuu vuorovaikutteinen oleminen taideteoksen kanssa. LOGOS -sarjan maalausten yksinkertaisuus ja niiden nimien poikkeuksellisen vahva emotionaalinen sisältö törmäävät; se häiritsee. Ei-esittävän maalauksen haaste on ihmisyys, arjen todellisuus, runoilijan huudahdus: kaikki inhimillinen on totta – kuin uni! …ehkä Taide on vain yritys ymmärtää ja olla ihminen; olla oikeesti se mistä viisaat puhuvat.

Galleriatilassa on pieni kirjasto, hyllyllä neljä kirjaa ja penkki, josta katsoja voi halutessaan löytää maalauksiin liittyvät kontemplaation viisauslauseet.

Nyt kutsun Herakleitoksen ymmärrystä – hänen ”kirjansa” ensimmäisen fragmentin – tämän LOGOS -näyttelyni suojelijaksi.

”Tässä esitettyä lakia (logos) kykenemättömiä ymmärtämään ovat ihmiset aina, sekä ennen kuin ovat sen kuulleet että sitten kun ovat kerran sen kuulleet; vaikka kaikki tämän lain mukaisesti tapahtuu ovat ihmiset kuin eivät olisi mitään kohdanneet kohdatessaan sanat ja teot kuten minä ne esitän, kunkin oman laatunsa mukaan eritellen ja sanoen miten on. Mutta toiset ihmiset eivät tajua mitä herättyään tekevät samaten kuin eivät tajua mitä nukkuessaan tekevät”.

– Taidemaalari NAGASHILA (s.1962) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Vapaasta taidekoulusta 1987 ja hänen debyyttinäyttelynsä oli Helsingissä 1988. Siitä lähtien hän on pitänyt säännöllisesti yksityisnäyttelyjä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin. Nagashila sai maallikkovihkimyksen Triratna buddhalaiseen veljeskuntaan 1998. Hän perusti vuonna 2008 taidemaalari Matti Kurjen kanssa taidetta ja meditaatiota yhdistävän taidekoulun – Avoin taidekoulu. Nagashilan edellinen yksityisnäyttely oli Helsingissä, Laterna Magicassa, keväällä 2014.

CV, Nagashila