Kyllikki Haavisto

LÄSNÄOLO VAHVISTUU

5.10.2016 — 23.10.2016

”Nato vahvistaa merkittävästi läsnäoloaan Itä-Euroopassa”
”Marimekko vahvistaa läsnäoloaan Helsingin keskustassa”
”Farmaseuttiset palvelut vahvistaa läsnäoloaan Baltiassa”

Siinä muutamia otsikoita tämän päivän maailmasta.

Kuinka läsnäoloa vahvistetaan? Tarkoittaako sen vahvistaminen aina lisää populaatiota, aseita tai liikkuvaa rahaa? Entä voiko, ja miten, yksityinen ihminen vahvistaa läsnäoloaan?

Yksittäisen ihmisen on kovin vaikeaa hahmottaa suurta kuvaa tämän hetken monikerroksisesta maailmasta, joka on kaiken aikaa muutostilassa. Vaikka uutiset välittyvät nopeasti lisäten tietoisuutta tapahtumista, niin silti vain harvat ovat näköalapaikalla koko maailmaa ajatellen. Ja sekin, mitä siltä kohdalta näkee, värittyy katsojan mukaan. Siten tuttu kysymys ”Mitä tapahtuu todella?” on aina ajankohtainen, mutta ei ehkä saa tässä maailmassa koskaan objektiivista, tyhjentävää vastausta.

Jos ihminen, valtio tai firma ei ole läsnä, niin mitä hän/se on? Poissaoleva? Ulkopuolella?
Ulkopuolisuus ja osattomuus, paitsi materian, myös tunteen tasolla lienee ihmisen yleisin kokemus. Kirjailijan sanoin: ”Tuntui kuin muut huoneessa olisivat tunteneet toisensa ihan eri tavalla kuin hän heidät tunsi, niin kuin muilla olisi ollut yhteinen kieli ja niin kuin muut, ennen kaikkea, olisivat ymmärtäneet toistensa hiljaisuutta.” *

Kutsukortin kuvaama kultaharkko, yksityiskohta suuremmasta teoksesta, on mielenkiintoinen paitsi monimerkityksisenä symbolina, myös arvon vaihteluineen maailmansykkeen mittarina. Mitä tulee itse kuva-aiheeseen, yhteyteni Lady Fortunaan taitaa typistyä lapsuuden hauskaan kuulapeliin. Mutta onkohan maailmassamme suurta osuutta jumalattaren edustamalla onnella ja sattumalla? Tuskinpa.

Oma läsnäoloni ei näyttelyni ansiosta merkittävästi vahvistune ja haluaisinkin, naiivia tai ei, myös ajatella, että jokainen elävä ihminen on yhtä läsnä oleva tässä maailmassa, oli rikas tai köyhä, vaikutusvaltainen tai valtaa vailla. Mutta kuten maailmanpolitiikan, bisnesmaailman tai kulttuurielämän käyttämistä omista sanavalinnoista saamme lukea, läsnäoloaan kuitenkin v o i vahvistaa.

Ihmeellinen maailma.

– Kyllikki Haavisto

* Colm Tóibín: Nora Webster Viking 2014, Tammi 2016 suom Kaijamari Sivill

CV, Kyllikki Haavisto