Essu Koskinen, Thomas Rydberg, Mia Saharla

MAALAUKSIA

5.7.2017 — 29.7.2017

Heinäkuussa tm•galleria täyttyy kolmen taidemaalarin vahvoista, värikkäistä maalauksista.

 

Mia Saharlan uusissa teoksissa työskentelyprosessia ohjaa maalauskankaan taittelu ja rypistely. Teoksissa syntyy viittauksia paitsi maalauksen muodon pohdintaan, myös maalauksen ulkopuolelle, vaatteisiin ja vaatteiden laskoksiin, teollisen printtikuvion jatkuvuuteen. Maalauksiin muodostuu erilaisia tiloja, sekä maalausjäljen suhteessa taitoksiin että laskosten suhteessa pintaan. Luonteeltaan röyhkeä ja merkkaava spraymaali toimii hetkittäin poeettisesti perinteisen siveltimen jäljen rinnalla.

– Mia Saharla (s. 1983, asuu Tampereella) valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2010, tällä hetkellä hän opiskelee Kuvataideakatemiassa maalauksen erillismaisteriohjelmassa.

 

Essu Koskisen vahvat ja mystiset maalaukset koskettavat ja asettuvat ajan ulkopuolelle. Satujen ja tarinoiden kautta ne käsittelevät niitä kokemuksen alueita, joiden sanallistaminen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Koskinen maalaa luontoa, satuja, myyttejä ja hahmoja, jotka paikoitellen hukkuvat värien pyörteeseen. Maalaukset haastavat katsojan kohtaamaan asioita arkiymmärryksen ulkopuolelta. Ne kertovat tarinoita, mutta jättävät tulkinnanvaraa. Teosten tummasävyisyys ei ole synkkyyttä, vaan pikemminkin syvyyttä, jonka heijastuksissa voi nähdä olemisen koko spektrin. Läsnä on uhka ja toivo, sekä lopullisuus. Rajallisuuden käsittäminen ja esittäminen saa tunnistamaan hetkessä olemisen arvon ja nostaa esiin kokemuksen pyhästä. Samalla maalaukset ovat armollisia. Niiden ei tarvitse olla täydellisiä, vaan niiden maalaustavan suvereeniudessa ristiriidat, virheet ja pienet häiriöt todistavat epätäydellisyyden arvokkuutta.” – Anna Jensen, kuraattori, kriitikko, tohtorikoulutettava tutkija Aalto-yliopistossa

– Essu Koskinen (s.1972, asuu Espoossa) valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2014. Essu Koskisen näyttelyä on tukenut Espoon kaupunki.

 

Thomas Rydbergin intuitiivinen taide on suoraa sensuroimatonta, tulkintaa aineettomasta, häiriintyneestä ja kiihkeästä maailmasta; abstraktio kaoottisesta universumista. Se seuraa intuition ja kontekstuaalisen abstraktion mekanismeja tuoden näkyville tarinoita alitajunnasta. Karkeat, lähes äkkinäiset maalaukselliset liikkeet, naarmut ja materiaalisuus saavat aikaan eloisan kaaoksen, joka toisinaan vaikuttaa muuttuvan kannibaalimaisiksi hahmoiksi, joilla on hieman voyeuristisia ominaisuuksia. Nämä maalaukset tuntuvat ehdottavan rajua paljastamista tuoden etualalle huutoja ja epäjärjestystä. Muotojen ja esteettisten maneerien moninaisuus vastustaa kaikenlaisia minimalistisia taipumuksia ja flirttailee pitkän ekspressionistisen perinteen kanssa.”      – Nikos Doulos

– Thomas Rydberg (s. 1968, asuu Helsingissä) valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2015.

CV, Essu Koskinen


CV, Thomas Rydberg


CV, Mia Saharla