Jarkko Rantanen

VOYAGE PITTORESQUE

9.1.2019 — 27.1.2019

Näyttelyn nimi viittaa taiteilijoiden 1700-luvulla tekemiin matkoihin ympäri Eurooppaa, pääasiallisena kohteena olivat vanhan Rooman rauniot. Taiteilijat piirsivät ja maalasivat pittoreskejä eli maalauksellisia näkymiä menneen ajan jäänteistä.

Tämä näyttely on myös matka eripuolille Eurooppaa. Maalauksellisia maisemia ovat Keski-Euroopan vuoristot, joet sekä suomalaiset metsät ja luolat. Näissä ympäristöissä inspiroivat luonnosta löytyvät rakenteet ja sommitelmat. Maalauksissaan Rantanen käy keskustelua esittävyyden ja abstraktin välillä. Teoksissa on nähtävissä puhtaita luonnonrakenteita ja ihmisen kädenjälkeä, joka on osittain peittynyt kasvuston alle. Pittoreskit aiheet vaihtelevat vaatimattomista metsäkuopista massiivisiin vuoren rinteisiin.

Näyttelyn tematiikkaan liittyy väkivallan erilaiset ilmenemismuodot. Miten luonnon oma väkivaltainen olemus ja loputon kasvu eroaa ihmisen tekemästä väkivallasta. Ihmisen jäljet ilmenevät maalausten aiheina olevissa ympäristöissä esimerkiksi väkivaltaisena luonnon muokkauksena ja menneinä sotatantereina. Esimerkkejä näistä paikoista ovat Hirvijärven tekoallas Pohjanmaalla, Soča-joen (italiaksi Isonzo) ympäristö Sloveniassa sekä kaivannot Tampereella Kalevankankaalla ja Lahdessa Salpausselällä. Erilaiset luonnonmuodot ovat tarjonneet myös suojapaikkoja kuten Linnavuori Piikkiössä ja luolastot Kaarinan Rövärholmissa.

 

Jarkko Rantanen (s. 1980 Ähtärissä, työskentelee Turussa) valmistui kuvataiteilijaksi Turun AMK Taideakatemiasta 2006. Rantasen teoksia on ollut useissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä 2005 alkaen. Edelliset yksityisnäyttelyt olivat Galleria Å:ssa Turussa ja Poriginal Galleriassa Porissa 2018 sekä Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella 2017. Rantasen teoksia on mm. Valtion ja Salon taidemuseoiden kokoelmissa, Turun T-sairaalassa ja useissa yksityiskokoelmissa. Rantasen näyttely tm•galleriassa on teemallista jatkumoa edellisille näyttelyille Turussa ja Porissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen taidetoimikunta.

CV, Jarkko Rantanen