Henrietta Lehtonen

IKKUNAT - VIDEOINSTALLAATIO

9.11.2011 — 27.11.2011

Kuvataiteilija Henrietta Lehtosen videoinstallaatio Taidemaalariliiton galleriassa avautuu yleisölle 9.11.2011.

Installaatio koostuu 4 projisoidusta videoteoksesta: Museo, Galleria, Keittiö ja Toinen asunto. Teosten materiaali on kuvattu vuosina 2010 -11 Hiekan taidemuseon talossa Tampereella. Rakennuksessa sijaitsee Hiekan taidemuseon lisäksi Galleria Saskia, asuintiloja ja työhuone.

Kunkin teoksen materiaali on kuvattu sen nimen mukaisessa tilassa. Museo -videoteos koostuu Hiekan taidemuseon etelään päin suuntautuvista ikkunoista, joita peittävät auringonvalolta suojaavat verhot ja suojakalvot. Galleria on kuvattu Galleria Saskiassa, jonka ikkunoista avautuu näkymä kadulle, bussipysäkille ja kirkkopuistoon. Keittiö -teos muodostuu asuintilan keittiöikkunan näkymistä ja vähäisistä tapahtumista pihalla ja vastapäisessä rakennuksessa. Toinen asunto -teos on epätarkka näkymä erään toisen talossa sijaitsevan asunnon ikkunoista.

Kukin teos keskittyy ikkuna-aukkoihin ja niiden muodostamiin näkymiin ja valoon, katsoja voi samaistua paikallaanpysyvään rakennukseen ja sen näköaloihin. Ikkunat rajaavat näkymät maalauksenkaltaisiksi aukoiksi ulkopuoliseen maailmaan, ikkuna-aukkoja kuvaavat videoprojisoinnit muodostavat aineettomia maalauksia valolla. Tapahtumat ovat vähäisiä ja lähes olemattomia; Toinen asunto -teoksessa tapahtuminen rajautuu abstraktien värikenttien kohinaan ja valon liikkeeseen. Museo -teoksessa kuva liikkuu abstraktion ja esittävän kuvan välisellä alueella.

Ikkunat on jatkoa Kerrokset -videoinstallaatiolle, joka oli esillä Hiekan taidemuseossa 2009. Tässä teoksessa Henrietta Lehtonen leikkasi videotekniikan keinoin aukot (Matta-Clark) välipohjiin rakennuksen kerrosten välille. Hiekan talon länsipäädyssä sijaitsevat taiteilijan työhuone ensimmäisessä kerroksessa, taidegalleria toisessa kerroksessa ja taidemuseo kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Kerrokset -teos teki näkyväksi videoprojisoinnilla tehdyillä leikkauksilla tämän päällekkäisyyden ja hierarkian; teoksessa museotilan lattian läpi näkyi kerrosta alempana sijaitsevaan taidegalleriaan, jonka lattian aukosta näkyi taiteilijan työhuoneeseen.

Taiteilija haluaa kiittää Hiekan taidemuseota, Galleria Saskiaa, Alasinmedian Ville-Veikko Heinosta ja Pro Av Saarikon Jorma Saarikkoa yhteistyöstä, jonka avulla Ikkunat -videoinstallaation toteuttaminen on ollut mahdollista.

www.henriettalehtonen.net
www.hiekantaidemuseo.fi

CV, Henrietta Lehtonen