Henna Jula

16.1.2020 — 2.2.2020

Hyönteisen kilpi, kasvin liha, meren luut, vieraat ruumiit ja orgaaniset elimet. Kierteinen terälehti, simpukka, kivikoralli, outo olento syvyyksissä. Kehomme osat ovat toisiinsa kytkeytyneitä. Lehtisuonet levittäytyvät, kärpäsen sydän pumppaa nestettä siipiin, hermosto haarautuu rihmoiksi ja joki pieniksi puroiksi, kuuma kiviaines purskahtaa pisaroiksi. Lämpenevä maapallo kiertää akselinsa ympäri. Prosessit kestävät sekunnin tai tuhansien vuosien ajan.

Kukoistamisen ja lahoamisen kierteet seuraavat toisiaan jatkuvassa, mutta muuttuvassa syklissä. Sisällämme ja ulkopuolellamme entiteetit syntyvät ja vanhenevat, muodostelmat kehittyvät, kiinnittyvät toisiinsa, jakautuvat ja järjestäytyvät uudelleen. Hyödynnän maalatessani näitä reaktioita, joita syntyy myös maalausaineiden kohdatessa kankaalla. Nestemäinen maali leviää ja kerääntyy. Siveltimenvedot pitävät hyytelömäisen aineen kasassa kuin kehoa koossa kannatteleva ulkoinen tukiranka, eksoskeleton.

Näyttelyssä on öljymaalauksia kankaalle ja pyöreille levyille. Niissä yhdistyvät hybridinomaisesti pienen ja suuren skaalan tapahtumat, keholliset kasvit, veden eliöt ja tutun oloinen anatomia. Maalaukset spekuloivat mahdollisilla maailmoilla ja avaavat näköaloja vesipisaran sisältä merenpohjaan ja ylös ilmakehään.

Henna Jula

 

Henna Jula (s. 1990 Turussa) valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Hän työskentelee työhuoneellaan Helsingin Vallilassa ja on hiljattain ollut residensseissä Taipeissa ja Pariisissa. Näyttely tm•galleriassa on hänen viides yksityisnäyttelynsä.

 

Text in English:
Henna Jula_tmgalleria_2020_exhibition_text_

CV, Henna Jula