Heli Penttinen

TÄYDELLINEN TYTTÖ JA MUITA MAALAUKSIA

30.3.2011 — 17.4.2011

On kiinnostavaa, miten äitien ja tyttärien keskinäiset suhteet muuttuvat elämän aikana. Minkälaisiksi kasvatamme tyttäremme, ja mitkä ovat tyttöjen keinot ilmaista vihan ja suuttumuksen tunteita? Mitä odotamme tytöiltämme ja minkälaisia vaatimuksia he itse kohdistavat itseensä? Näitä kysymyksiä pohditaan maalaussarjassa ”Täydellinen tyttö”. Tyttö ei ole barbivartaloinen pikkuaikuinen, vaan itseensä tyytyväinen pullukka, omahyväinenkin totuudentorvi ja taitava vallankäyttäjä.

On henkilöitä, joita ei pysty muistamaan enää tarkasti. Varsinaiset kasvonpiirteet ovat mielessä, kuin utuisen sumuverhon peittämänä, haaleina ja epätarkkoina. Kuitenkin jokin vahva kokemus tai muisto kyseisestä henkilöstä voi olla hyvinkin elävä. Miten tehdä muotokuva henkilöistä, joiden kuvat ovat häipymässä muistin sopukoista?

Kuvien henkilöt on tehty mielikuvien ja muistin varassa, yhdistelemällä joskus usean henkilön piirteitä samaan kuvaan. Ehkä ne päätyivätkin esittämään ketä tahansa meistä? Muste- ja akvarellimaalaukset ovat aina harkittujen tekojen ja sattumusten summaa. Väri käyttäytyy usein yllättävästi kostealla paperilla ja näiden yllätysten kanssa täytyy taiteilijan elää. Muste on välineenä armoton, kaikki jää paperille näkyviin, kuin eletty elämä kasvoihin.

CV, Heli Penttinen