Helena Junttila

KARHUVOIMAA! MAALAUKSIA JA PIIRUSTUKSIA

17.10.2007 — 4.11.2007

Helena Junttila on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoistamme. Kansainvälistä huomiota saanut taidemaalari on tullut tunnetuksi ihmismieltä taidokkaasti kuvaavista tussipiirroksistaan ja maalauksistaan. Suomalaista mielenmaisemaa hän on usein kuvannut omaperäisen kuvastonsa kautta, jossa ihminen esiintyy eläinten, myyttisten hahmojen ja luonnonvoimien kanssa. Junttilan taiteessa ei ehkä ole niinkään muodikasta luontomystiikkaa tai ihmisen luontosuhteen pohdintaa, vaan taiteilija pikemminkin käsittelee näiden kuvien kautta mielen liikkeitä ja syvänteitä.

Uusissa maalauksissaan Junttila työstää kahta hänelle mieluista aihetta: karhuja ja kasveja. Toistuvasti karhu-aihetta käsitellyt taiteilija on maininnut tärkeäksi lähtökohdakseen unen, jossa hän kohtasi karhun. Karhusta on ajan myötä muodostunut taiteilijan omien voimien kuva. Kasveja Junttila on kuvannut alkuperäisinä elämänmuotoina, ”ikuisempana kuin kivi”, mielen alkumaisemina. Uusissa teoksissa taiteilija yhdistää nämä kaksi aihepiiriä liikkuen taiteessaan yhä pelkistetympään suuntaan. Suurin osa teoksista on paperille maalattuja akryylimaalauksia, joissa on käytetty akvarellimaalauksesta tuttua märkätekniikkaa.

Helena Junttilan (s. 1963 Simo) teoksia on esitelty eri puolilla maailmaa, mm. Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Saksassa, Espanjassa, Venäjällä, USA:ssa, Australiassa ja Japanissa. Hänelle myönnettiin valtion 3-vuotinen taiteilija-apuraha tämän vuoden alusta. Hän on Taidemaalariliiton varsinainen jäsen vuodesta 1996 ja kuuluu SKjL:n (Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto) hallitukseen. Taiteilija asuu ja työskentelee Sodankylän kunnassa Askan kylässä.

CV, Helena Junttila