Hannah Hamberg

SYNTYMÄMERKKI

3.2.2021 — 21.2.2021

Yritän edelleen ymmärtää miten ja miksi näitä kuvia syntyy. Olen todennut, että vuosien kuluessa jotakin minusta häviää ja jotakin uutta tulee tilalle. Mutta nämä kuvat – niin hyvät kuin pahatkin – tuntuvat seuraavan minua. Jopa ne kuvat palaavat uudestaan ja uudestaan mieleeni, jotka olen jo kertaalleen saattanut paperille tai muotoillut veistoksiksi, ja joiden olen siksi olettanut jääneen taakseni. Syntymämerkkinäyttely koostuu kuvista, joiden haluaisin jättävän minut rauhaan.

Teoksissani sekoittuvat henkilökohtaiset muistot ja mielen leikki. Ne ovat koosteita alitajunnasta nousevista aiheista ja hetkessä tapahtuvista oivalluksista. Minulle on tärkeää välittää itse kokemiani tunnetiloja katsojalle. Tunnustelen teoksissa ällöttävyyden ja söpöyden rajamaastoa, iloisien värien ja höpsöjen hahmojen taustalla on jotakin kipeää. Maalaus ja veistotyylini ovat pakonomaisen tarkkoja – ne kuvaavat hyvin pakkomielteistä käyttäytymistäni. Tarkat säännöt ja periaatteet ohjaavat työskentelyäni alusta loppuun asti. Maalauksessa väri ei saa levitä piirtämieni ääriviivojen yli ja jokainen kuvan elementti on maalattava alusta loppuun asti ennen kuin on lupa siirtyä seuraavaan. Yksityiskohdat johtavat uusiin ja valtaavat lopulta koko kuvapinnan, jonka on oltava kauttaaltaan yhtä tarkasti työstetty. Kuvaa on säännöllisesti maalattava ylösalaisin, jotta silmät eivät totu siihen, mikä aiheuttaisi keskittymisen herpaantumisen. Veistäessä jokainen polymeerimassa kappale on hiottava paistamisen jälkeen viidellä eri hiomapaperilla pölyhiukkasten poistamiseksi. Myös sormenjäljet, ilmakuplat ja halkeamat (epätäydellisyydet) on hiottava ja kiillotettava näkymättömiin. Kaikki helmet on pestävä tarkoin ja suurin osa kierrätetyistä helmistä on hiottava ja kiillotettava virheettömiksi.

Muodon ja värin tarkoitus on mielihyvän tavoittelu. Jos väri maalauksessa tai muoto veistoksessa ei aiheuta enää kuivuttuaan tai paistettuaan nautintoa, on teos hylättävä.

Olen aina arvostanut kasvitieteellistä taidetta, jossa taiteilijan silmää pienille yksityiskohdille todella tarvittiin. Taiteilijat pyrkivät tallentamaan luonnon kauneuden kaikkine sen monimuotoisine yksityiskohtineen, tarjotakseen tutkijoille, lääkäreille, farmaseuteille ja puutarhureille mahdollisuuden tunnistaa, luokitella ja analysoida kasveja. Tieteellisellä tarkkuudella minä taltioin pääni sisäisiä kuvia, joissa yksityiskohtaisuus on tärkeämpää kuin esteettisyys.

Hannah Hamberg

 

Näyttelyä on tukenut Suomen Taideyhdistys.

CV, Hannah Hamberg