Hanna Kanto

FIZZLE

12.12.2019 — 12.1.2020

Saana- ja Jehkats-tunturien ympäristö kuuluu ilmaston ja kasvillisuuden osalta tundravyöhykkeeseen. Talvet ovat pitkiä ja lumisia, kasvukausi on lyhyt. Puutonta paljakkaa hallitsevat varvut ja pensaat, mutta maaston vaihtelevuuden takia esiintyy myös paljaita tuulenpieksemiä, reheviä puronvarsiniittyjä sekä märkiä kosteikkoja.

Torniolaistaustainen Hanna Kanto on asunut seudulla. Valmistuttuaan Lapin yliopistosta vuonna 2007 hän muutti ensin Kätkäsuvannon kylään ja sitten Kilpisjärvelle. Maalaamisen ohella hän osallistui porohommiin ja verkolla kalastamiseen ja oppi, että paikalliset käytännöt kytkeytyvät tiivisti maahan, johon ne ovat kuuluneet sukupolvien ajan. Noista vuosista saakka pohjoiset tienoot ja luonto ovat olleet Kannon kuvataiteen keskeinen aihe.

Helsingin yliopiston BioGeoClimate Modelling Lab tutkii tundraympäristön maaperää, kasvillisuutta, aineiden kiertoa ja ilmastoa. Kesällä 2018 Kanto seurasi tutkimusryhmän kenttätöitä, minkä jälkeen yhteydenpito on jatkunut. Tutkimusvälineiden ja tilastollisen mallintamisen avulla tutkijat havaitsevat ilmiöitä, joita paljas silmä ei tavoita. Kannon teoksissa tutkimustulokset saavat visuaalisen hahmon. Samalla dokumentti ja fiktio sekoittuvat. Hiilidioksidipäästöillä ja juuririhmastoilla on kyllä esikuvansa tundralla, ja kasvit ovat tunnistettavissa alueen lajeiksi. Mutta entä kukat, joissa on pieniä vipuja? Tai kaasulla täyttyvät kalvopussit? Paikoitellen tunnelma tuo mieleen pohjoisten kansanperinteiden käsittelemän maanalaisen maailman.

Paristakin teoksesta löytyvä jääleinikki on sopeutunut tundraympäristöön runsaslumisten talvien ansiosta. Mutta jatkossa kinokset eivät välttämättä ole ylläpitämässä talvioloja. – Mitä Kannon koneet tekevät kasveille? Imevätkö ne ainetta hyötykäyttöön vai onko kyseessä eräänlainen mieletön tekohengitys? Ehkä koneet toimivat vähän molemmilla tavoilla. Teoksesta riippuen Kannon kuvallinen rekisteri saattaa käydä niin dramatiikan kuin oudon huumorinkin puolella.

Henri Laukkanen

 

Hanna Kanto (s. 1981, asuu Haaparannassa / Helsingissä) valmistui taiteiden maisteriksi Lapin yliopistosta 2007 ja opiskelee parhaillaan kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Kannon teoksia on ollut useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Edelliset yksityisnäyttelyt olivat InThe RackRoom:issa Berliinissä 2018, Piteån taidehallissa 2017, Galleri Domeij:ssa Tukholmassa 2017 sekä Oulun taidemuseossa 2016. Tm•galleriassa hänellä on ollut yksityisnäyttely vuonna 2011. Kannon teoksia kuuluu mm. Aineen, Kemin, Rovaniemen ja Oulun taidemuseoiden sekä Wihurin rahaston, Ruotsin valtion ja useiden kaupunkien ja läänien kokoelmiin.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen keskusrahasto, Norrbottenin läänin rahasto sekä Kuvataideakatemia.

 

Saamastani avusta, kokemuksista ja tiedoista haluan kiittää Anna-Maria Virkkalaa ja hänen kollegoitaan Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osastolta.

Hanna Kanto

 

Text in English:  Hanna Kanto_Fizzle_in English

CV, Hanna Kanto