Hanna Kanto

12.12.2019 — 12.1.2020

Avoinna

ti, to, pe 11-17, ke 11-18,
la 11-16, su 12-16
Suljettu 23.12.2019–1.1.2020

Olen työskennellyt uuden teoskokonaisuuden parissa heinäkuusta 2018 lähtien. Tarkastelen taiteellisen työskentelyni kautta luonnontieteellistä tutkimusta pohjoisessa. Projektini alkoi kesän 2018 aikana, kun aloitin yhteistyön Helsingin yliopiston Biologisen aseman tutkijoiden kanssa. Tutustuin BioGeoClimate Modelling Labin tutkijoiden kenttätyön prosessin eri vaiheisiin niin tunturissa kuin laboratoriossakin, seuraten ja dokumentoiden tutkimustyön lähtökohtia, prosessia sekä tuloksia. Työskentelen tämän materiaalin kanssa työhuoneellani, jolloin assosioin aiheita intuitiivisesti oman luovan ajattelun osana. Tämä prosessin viimeinen vaihe on mielenkiintoisin ja haastavin, kun aineisto kiteytyy intuition kautta valmiiksi teoksiksi. Koen projektin ajankohtaiseksi, antoisaksi ja tärkeäksi sillä se tekee näkyväksi monia pohjoisen ympäristössä tällä hetkellä tapahtuvia muutoksia.

Luonnossa tapahtuvat prosessit ovat tutkimuksissa usein esillä ja ne ovatkin nousseet yhdeksi tärkeimmistä teemoista maalauksissani. Sulaminen, jäätyminen, palaminen, haihtuminen ja kaasujen vapautuminen ovat osa maalausteni visuaalista kieltä. Luonnossa ja luonnontieteellisessä tutkimuksessa tapahtuvat prosessit ovat osaltaan monipuolistaneet työskentelytapojani sekä rikastuttaneet materiaalivalintojani. Kolmiulotteiset objektit ovat nousseet maalaamisen rinnalle yhdeksi osaksi työskentelyäni.

Näyttely tulee koostumaan pääasiassa akryyli- ja öljyvärimaalauksista, mutta tulen myös tekemään, yhteistyössä tutkijoiden kanssa, näyttelytilaan installaatioita, joissa hyödynnän heidän tietämystään tämän hetkisen tutkimuksen tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Tekemäni installaatiot yhdistävät biologisia prosesseja ja veistotaidetta. Luon tutkimuksissa käytettävän muovisen kammion sisälle palan orgaanista maailmaa, joka heijastelee tämän hetkistä luonnontilaa pohjoisessa.