Emmu Johansson

SPARAXIS TRICOLOR

9.6.2021 — 3.7.2021

Sparaxis tricolor on latinaa ja tarkoittaa harlekiinikukkaa, veikeän ja kirkkaan väristä sipulikukkaa. Sen esikasvatusaika on keväällä. Mukulat sijaitsevat 10 cm syvyydessä. Kun pakkasilmat loppuvat, se viedään ulos kasvamaan. Kukka viihtyy ruukussa, penkissä tai kivikossa. Kesällä on kukinta-aika. Otollisin paikka on aurinkoinen tai puolivarjoinen tila. Se viihtyy noin 8 senttimetrin päässä muista ja saavuttaa täyden 25-35 cm pituuden vettä läpäisevässä, hiekkaa ja kalkkia sisältävässä maassa. Harlekiinikukka talvehtii hiljaiselossa. Maasta nosto, kuivaus ja säilytys mahdollistavat uuden vuodenkierron. Sparaxis tricoloria voidaan myös leikata kimppuihin.

Harlekiini (italiaksi arlecchino, ranskaksi arlequin) pelastautuu tukalista tilanteista mitä kummallisimmin keinoin. Se on esimuoto narreille, klovneille ja pelleille. Harlekiinin tärkeimmät tehtävät ovat viihdyttää, rentouttaa ja käsitellä useimmiten puheettomassa teatteriesityksessä pelkoa leikin tavoin.

Kauneus sisältää katoavaisuuden tiedostamisen ja tunteen erityislaatuisuudesta. Parhaiten taiteessa sen voi konkreettisesti tavoittaa musiikissa. Se alkaa, koskettaa ja loppuu. Manuaalisesti toistettaessa se on joka kerta erilainen, uusi. Hiljaisuus, alku, resonanssi ja hiljentyminen. Vaikka luopuminen ja myöntyminen hiljaisuudelle tapahtuisi uudestaan ja uudestaan, ei se heikennä aistijaa. Vaikka jokainen kukka revittäisiin, elämä voi jatkua talven jälkeen, talvellakin.

Emmu Johansson

 

Näyttelyä on tukenut Suomen Taideyhdistys.

 

Näyttely on osa Art Fair Suomi Goes Galleries -festivaalia. Pääkaupunkiseudun kuvataidekesän 8.–13. kesäkuuta avaava AFS21 levittäytyy kaupunkitilaan ja nostaa esiin pääkaupunkiseudun galleriat ja taideyhteisöt niiden omissa toimitiloissa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Art Fair Suomi Goes Galleries opastuskierroksille:
https://artfairsuomi.fi/

 

CV, Emmu Johansson