Elina Autio

NELJÄ SEINÄÄ

15.9.2021 — 3.10.2021

”Jokainen ihminen on puoliavoin ovi, joka vie huoneeseen, joka kuuluu kaikille.”, kirjoitti Tomas Tranströmer runossaan Keskeneräinen taivas. Runofragmentti on avain näyttelylleni ”Neljä seinää”, jossa toistuu huoneen pohjakaavaa muistuttava suorakaiteen muoto.

Esillä oleva teoskokonaisuuteni koostuu kertopuureliefeistä, jotka näyttävät maalauskankaan kiilapuiden rangoilta. Suorakaiteen mallisten rajausten sisällä on polveilevia sommitelmia, joista kukin on omanlaisensa ehdotelma koossa pysymisen ratkaisemiseksi. Tasapainoilevat viivasommitelmat kuvaavat suhteessa toisiin oloa, yhteistyötä ja tilan jakamista – ja oman tilan ottamista ja pitämistä.

Kertopuumateriaalin jokainen taitos on haitarimainen murtuma kertopuun kerroksellisen kyljen rakenteessa, joka muodostaa teosteni frontaalin kuvapinnan. Värin paikka rakenteiden sivupinnoilla antaa vihjeen illusorisesta väriulottuvuudesta, joka asettuu päällimmäiseksi pinnaksi kertopuun kerrosten yhteyteen, kuin loogiseksi osaksi materiaalia itseään.

Suunnitellessani näyttelyä mielessäni oli eräänlainen viivan sarjakuva, jossa ruutumaisissa kehyksissä kulkee sommittelullinen, ketjuuntunut tarina.

Raajojen ja kehon asentojen lisäksi, teosteni litteä perspektiivittömyys vei ajatukseni toistuvasti muinaisen Egyptin taiteeseen, jossa kasvot ja jalat kuvattiin aina sivulta päin.

Näyttelyssä on esillä myös pieni vesivärimaalausten sarja.

 

Elina Autio

 

Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus

 

 

 

CV, Elina Autio