Eija Isojärvi

MUNDUS – MAAILMAN HUONEET

4.4.2018 — 22.4.2018

Avoinna

ti, to, pe 11-17
ke 11-18
la 11-16
su 12-16
Kantakaupungin galleriakierros 8.4. klo 14-16

Taiteellisen työni perusta ja kantava teema on ollut jo 30 vuotta luonnon havainnoinnissa. Tarkastelen ihmisen paikan: aistillisen fyysisyyden ja henkisyyden, määrittämistä suhteessa luontoon, tilaan ja toisiin: läheisiin ihmisiin.

Aloittaessani kuvataiteilijana 1980-luvun puolivälin jälkeen keskeistä taiteellisessa ilmaisussani oli luonnon elementtien näkyväksi tuominen ja niiden pelkistäminen muotoon ja väriin. Työstin teemaa haptisen materiaalin avulla, itsetehdyllä pellavakuitu- ja puuvillalumppupaperilla. Materiaalin avulla sain teoksiini tavoittelemani tunnun ja jäljen. Pystyin ilmentämään vastakohtaparien haurauden ja sitkeyden illuusion; läpikuultavuuden, keveyden. Rakensin teosten kolmiulotteisuutta, jossa tilalla ja valaistuksella oli tärkeä osa.

Viimeiset 10 vuotta olen käsitellyt teoksissani perhesuhteita; rakkautta, kohtaamista, kuolemaa ja elämän jatkuvuutta. Teoskokonaisuuden ”Kitin Väinö ja Jaakko Hellin poika” aloitin 2010. Kokonaisuus, joka koostuu temperamaalauksista ja kolmiulotteisista pellavakuitupaperiteoksista käsittelee isän ja pojan suhdetta.

Viimeisin yksityisnäyttelyni MUNDUS oli esillä huhtikuussa 2017 Galleria Saskiassa Tampereella. Perheteema jatkui: tärkeään osaan perhettä käsittelevässä sisällössä tuli mukaan äiti ja lapsi. MUNDUS näyttelyn nimi viittaa ihmisen olemiseen maailmassa: maisemassa ja luonnossa.

Viimeaikaiset teokseni ilmentävät maalauksen ja kolmiulotteisuuden keinoin kuinka ihminen syntyy ja kanssakäyminen alkaa. Ihminen asettuu paikkaansa hauraana ja ympäristölle alttiina.
Temperamaalauksissa ja tilallisissa teoksissani minulle on tärkeää niihin jäävä kosketuksen intuitiivinen jälki ja sen synnyttämät näkyvät ajan kerrostumat.

 

-Eija Isojärvi

CV, Eija Isojärvi