Eeva Peura

HUNT

3.4.2019 — 21.4.2019

Avoinna

ti, to, pe 11-17, ke 11-18,
la 11-16, su 12-16, 18.4. 11-15,
suljettu pitkäperjantaina 19.4.
Kantakaupungin galleriakierros 7.4. klo 14-16
Taiteilijatapaaminen 21.4. klo 14

Haukanmetsästäjän tapaan

Eeva Peuran uusin näyttely Hunt on saanut nimensä Helen Macdonaldin (1970) kirjan H niin kuin haukka (2014) mukaan. Peuran työskentelyssä on jo pitkään vallinnut seuraava menetelmä: ideat saavat alkunsa kollaasityöskentelyn myötä, minkä pohjilta syntyvistä aihioista taiteilija työstää maalauksensa. Teokset voivat syntyä joko paperille tai kankaalle, ja niiden valmistuminen voi viedä jopa vuoden tai pari. Peura työskentelee yhtä aikaa monen teoksen kanssa ja joskus tämä vaatii melkoista kärsivällisyyttä, koska vasta hidas seurustelu maalauksen kanssa auttaa päättämään milloin se on saanut lopullisen muotonsa.

Peuran uusimmat maalaukset ovat figuratiivisia teoksia, joita voi katsoa kuin abstrakteja maalauksia. Lukuisat yksityiskohdat herättävät samanlaisen kokemuksen kuin islamilainen arkkitehtuuri lukemattomine arabeskeineen ja ornamentteineen, mitkä hämäämät katsojaa hetken, kunnes hän havahtuu kurinalaiseen ja matemaattiseen suhdejärjestelmään, joka on pinnan alla. Peuran maalaukset muodostavat oman maailmansa, joihin hän on luonut omalakisen ja autonomisen todellisuutensa. Teosten yksityiskohdat ovat saman todellisuuden eri puolia ja aspekteja.

Kun katsoo Eeva Peuran teoksia on helppo ymmärtää, miten maalauksilla (ja muilla taideteoksilla) on oma aikansa. Taideteokset voivat siirtää meidät ajassa, paikassa ja todellisuudessa jonnekin muualle, minne emme muuten koskaan päätyisi. Peuran teosten pinnat ja tekstuurit kertovat omia tarinoitaan ja niihin kuvatut asiat taas toisia. Taiteilija opastaa meidät toisiinsa liukeneviin todellisuuksiin ja näyttää kädestä pitäen, miten maalaustaide on hidasta aistittavaa ja niin kovin nautinnollista.

FT Juha-Heikki Tihinen

 

­­– Eeva Peura (s. 1982) on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Hänen teoksiaan on Valtion, Helsingin taidemuseon, Pro Artibus -säätiön, Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Kankaanpään kaupungin kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa. Hunt on hänen yhdestoista yksityisnäyttelynsä. Peuran vuoden 2019 näyttelyohjelmaan kuuluu muun muassa yhteisnäyttely Anni Leppälän kanssa Suomen instituutissa Tukholmassa 28.4-31.5.2019, hänen seuraava yksityisnäyttelynsä on Porvoon taidehallissa 9.8.–1.9.2019.

Työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Greta ja William Lehtisen Säätiö sekä Paulon Säätiö.