Eeva Pesonen

MAALAUKSIA

13.5.2009 — 31.5.2009

Maalausmateriaalin tärkeys

Töissäni maalaan tempera- ja öljyalueet erillisiksi niin, että kummankin tekniikan ominaisuudet tulevat esiin. Temperamaalauksen pinta on matta, himmeä ja kiilloton. Kuultavat temperakerrokset tuovat syvyyden tunnun. Ohuet, värilliset maalausvedot voivat muistuttaa puuvärikynän piirtämisjälkeä.

Öljyalueiden värin luonne on raskaampi, rasvaisempi ja pinta kiiltää. Kevyet temperakerrokset rajaavat ja ympäröivät öljyalueet. Peittävä värikerros työntyy ulos ja on aktiivisempi.

Tämä vuorotteleva maalaustapa korostaa värin paikallaan pysymättömyyttä. Väri liikkuu ja synnyttää kuvaan arvoituksellisen tilan, jota perspektiivipiirros ei määritä. Ohut, kuiva temperaväri vaihtuu vaivihkaa toiseksi ja katse seuraa syvälle, kun taas kostea öljyväri nousee lähelle.

Maalaus piilottaa

Maalauksissani kuvaan ymmärtämystä luonnon monimuotoisuudesta korostamalla yksityiskohtia. Tuon maanpinnan ja luonnon yksityiskohdat suurennettuina ja tarkennettuina lähemmäksi silmää. Eristän ja rajaan kohteen maisemasta tai piilotan sen kokonaisuuteen. Näillä yksityiskohdilla on esittävät piirteet perustuen havaintoon. Toisaalta on myös ei-esittäviä pintoja, koristeellisen tarkasti maalattuja alueita, joilla on arvoituksellinen tarina maalauksessa.

Helsingissä 2009-01-09

Eeva Pesonen

CV, Eeva Pesonen