Arto Kettunen

COMMON PEOPLE

8.8.2018 — 26.8.2018

Meidän kuvia, maalauksia arjesta

Arto Kettunen maalaa itselleen läheisiä tai vähintään tuttuja ihmisiä. Maalauksissa on muotokuvamaisia aineksia, mutta ne ovat silti tulkittavissa enemmän henkilökuviksi. Hän kuvaa teoksissaan ihmisen olemusta yleensä. Erilaiset ihmistyypit ja luonteet nousevat pääosaan ja parhaimmillaan teokset saavat aikaan tunnistamisreaktion, ikään kuin itsekin tietäisi mallina toimineen ihmisen.

Myös vanhat muotokuvat ovat parhaimmillaan kasvaneet henkilökuviksi, kuviksi ihmisestä ja ihmisyydestä. Kettunen saattaa käyttää mallia muotokuvamaalarien tapaan, mutta hän onnistuu viemään teoksen muotokuvaa syvemmälle. Hänen tavoitteensa ovat muut kuin mallin ikuistaminen tunnistettavasti. Kettunen luottaa perusasioihin, hän kertoo ihmisistä olemuksen kautta. Katse ja ryhti luovat kuvan henkilöstä.

Kettusen ilmaisu on realistista ja hän työskentelee suuressa koossa. Kettunen kuvaa nuorten aikuisten arkea ja vaikutelma on dokumentaarinen. Hänen teostensa idea tiivistyy taiteen peruskysymykseen taiteilijan ja mallin suhteesta. Hänen teoksistaan huokuu vuorovaikutus, vaikka maalausjäljen tyylikäs eleettömyys jättää tekijän itsensä pitkälti näkymättömäksi. Yllättävästi hänen käsissään perinteinen maalausjälki, näyttäytyy nykyaikaisena. Aivan kuin hän tarkoituksella kuljettaisi ihmiskuvauksen klassisen tradition nykyaikaan.

Kettunen toteuttaa ryhmäkuvia suuressa koossa. Hän nostaa ihmiset maalaustensa etualalle. Tila, johon mallit sijoittuvat ei kuitenkaan jää yhdentekeväksi. Siihen sisältyy sekä sisällöllisiä että esteettisiä merkityksiä. Syvyysvaikutelma antaa teoksiin avaruutta, mutta mahdollistaa myös draamallisten ainesten hienovireisen sijoittamisen mallien taustalle.

Maalausten ihmiset ovat tavallisia. Piirteet eivät ole klassisia vaan jokapäiväisiä. Asennot, kehonkieli ja ihmisten väliset suhteet nousevat tärkeään rooliin. Kahden ihmisen väliin jäävä tila kertoo tarinaa ihmisten vuorovaikutuksesta. Se voi kertoa vallankäytöstä tai rakkaudesta, huolenpidosta tai alistamisesta.

Kettusen maalaukset eivät suoranaisesti linkity suomalaisen nykymaalauksen traditioon, vaan ovat sisällöllisesti enemmän sukua valokuva- ja videotaiteelle, jonka keskeistä kuvastoa ihmisyys ja ihmisten välinen kommunikaatio ovat. Muotokuvamaalauksen traditio antaa niille kuitenkin vahvaa kerronnallista syvyyttä, jota uudemmilla medioilla on vaikea tavoittaa.

Teoskokonaisuus sisältää myös yhden lakonisen, toteavan omakuvan. Se on kuin viesti siitä, että Kettunen itse on osa sitä todellisuutta, mitä hänen mallinsakin.

 

Veikko Halmetoja
Kuraattori, kriitikko

 

Arto Kettunen (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut Imatran taidekoulusta. Hän on opiskellut myös Pietarin taideakatemiassa. Tm•gallerian näyttely on hänen ensimmäinen gallerianäyttelynsä Helsingissä. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin muun muassa Taidekeskus Salmelassa. Viime kesänä hän oli mukana Katajainen kansa ­– taidetta purkutalossa -näyttelyssä ja tänä vuonna hänen teoksiaan nähtiin Imatralla Taidekeskus Krimin purkutalonäyttelyssä.

 

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

 

Youtube video Arto Kettusen näyttelystä: https://youtu.be/-QLDmiS68z4
(kuvannut Arto Kettunen)

CV, Arto Kettunen