Anna-Stiina Korhonen

HERMOLOMA

12.10.2022 — 30.10.2022

Kun on päättäväisesti ajanut itsensä hermoromahduksen partaalle, on samalla päättäväisyydellä ryhdyttävä myös jälleenrakennuspuuhiin. Anna-Stiina Korhosen maalaukset kuvaavat maailman, jossa hermoparantola on paikka ja mielentila, kuvitelma, uhmakas valinta, pako todellisuudesta, kokoelma esineitä, hahmoja, ja hetkiä, jatkuva neuvottelu kuoleman ja viettienergioiden kanssa sekä tupakantuoksuinen vastalause loputtomalle mindfulnessille.

Hermoloma on yksityinen pakopaikka, haave, ja utopia. Se on eskapismia työstä ja arjesta (ja ennen kaikkea itsestä, vaikka tämä ilmeinen agenda yleensä jätetäänkin ääneenlausumatta), ja toisaalta aktiivista suorittamista, jossa mieli ja ruumis pidetään toimintakuntoisena ja kykenevinä vastaamaan yhteiskunnan vaatimuksiin. Hermolomalla sekä toteutetaan että asetutaan vastakkain koko länsimaisen kulttuurin kurinalaisuuden kanssa, tunnustetaan oma vajavaisuus, mindfullness-harjoitusten epäonnistuminen, kyvyttömyys tehdä omasta arjesta juhlaa, kyvyttömyys fasilitoida omasta elämästä sveitsiläisen kellon lailla nakuttava kokonaisuus.  Hermoloma on totaalista periksiantamista, hedonismia, eskapismia, turtumista, haluamista, kaaoksen hyväksymistä. Hermoloma on Hohdon hotelli Overlook, sanatoria, jossa puitteet ovat kohdillaan, mutta hulluus vaanii jokaisen kulman takana: se on nälkäinen hirviö, joka vaatii aina lisää onnistuakseen.

Hermoloma näyttelyssä maalaus on avain, vastaus siihen, miten ylikuumentunut keho viilenee. Tarvitaan enää oikea lukko. Oikea määrä keskushermostoa turruttavia kemikaaleja. Oikea muoto vaasissa, oikea värimaailma, oikea kylpyveden lämpötila. Sano ei ikuiselle itsensä kehittämiselle ja valitse kylmä drinkki ja kuuma kylpy.

 

Anna-Stiina Korhonen (s.1980) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2021. Aiemmalta koulutukseltaan Korhonen on graafinen suunnittelija. Korhonen on Taidemaalariliiton ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen, jonka teoksia on useissa yksityiskokoelmissa Suomessa. Korhosen edellinen yksityisnäyttely ”BRAVE NEW GIRL” oli nähtävillä B-galleriassa Turussa vuonna 2020, minkä lisäksi hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin, esimerkiksi vuonna 2022 ”Fan Club” näyttelyyn Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella. Korhosen teoksia tulee olemaan esillä Los Angelesilaisen Shit Art Club gallerian lokakuussa 2022 avautuvassa yhteisnäyttelyssä ”Shit Art Show #5, Playa de Skid Row”.

 

Anna Jensen
Kuraattori, tutkija ja taidekriitikko

Instagram: https://www.instagram.com/annastiina_k/

 

Kiitos: Grafia ry ja Taiteen edistämiskeskus

CV, Anna-Stiina Korhonen