Anitta Ruotsalainen

MAALAUKSIA

19.8.2009 — 6.9.2009

Näyttelyssäni olevat maalaukset ovat syntyneet kahdessa eri jaksossa kuluvan vuoden aikana.
Työskentelypaikkana on ollut Porvoon Taidetehdas. Maalauksissani olen käyttänyt öljyvärejä.

Puulle maalatut teokset maalasin kevättalven aikana. Puu materiaalina ja muotona oli osana myötävaikuttamassa kuvan sisällön rakentumiseen. Puun pintaa tarkastellessani löysin siitä muodon, jonka halusin täyttää tietyllä värillä. Tämä väri ja sen muoto taas mahdollisti rinnalleen piirroksen ja taas uuden värin. Tarkoitukseni oli saada näkyviin se piirroskuva, jonka hahmotin pohjarakenteesta.
Puulle muodostuneet maalaukset ovat ikään kuin kertomuksia. Jokaisessa maalauksessa esiintyy henkilöhahmo luomassa tarinaa. Olen nimittänyt näitä maalauksia yhteisesti: Minun vasen elämäni.

Isot kankaalle maalatut maalaukset olen maalannut touko- ja kesäkuun aikana. Värin sekoittaminen ja värin eri variaatioiden levittäminen kankaalle tuntui erityisen hyvälle. Nautintoon kuului värin paksuuden tuntu ja öljyn leviäminen värin sekaan. Käytin isoja ja pieniä siveltimiä. Tärkeää oli pitää sama paletti päivästä toiseen työtunneissa mukana. Hetkellisesti hain piirroksellista viivaa, mutta luovutin sen kuitenkin värin haltuun. Maalasin niin kauan kunnes silmäni kertoivat, että maalaukseen ei enää mahdu enempää väriä. Maalauksen edetessä kohti valmistumistaan sille muodostui nimi. Tämän tunnustaminen saattoi myös vaikuttaa maalauksen lopulliseen muotoon yhtälailla kuin ympärillä tapahtuvien asioiden tiedostaminen. Näissä maalauksissa en pyrkinyt esittävyyteen sen enempää kuin mitä väri minulle esitti. Tästä iloisena maalasin vielä puulle Maalarin tanssin, Tämä rakkaus ja Siltatyökalun.

Olen opiskellut Vapaassa Taidekoulussa 80-luvulla, myöhemmin Lahden Taideinstituutissa ja suorittanut Kuvataiteen maisterin tutkinnon Kuvataideakatemiassa 2004.
Näyttelytoimintaa minulla on ollut 90-luvun alusta alkaen; useita yksityis-, ryhmä- ja yhteisnäyttelyitä.
Runsas värin käyttö ja sen hallinta on tyypillistä työskentelyssäni. Jos aiheeni niin vaatii, maalaan piirroksen kautta ja otan värin avulla tilan käyttöön.
Parhaimmillaan maalaaminen on sisäistä ymmärtämistä ja iloa.

kuvat: Heikki Oksanen

CV, Anitta Ruotsalainen