Aaron Hiltunen, Liisa Karintaus

5.7.2023 — 29.7.2023

 

Aaron Hiltunen
Koneet pois metsistä

Aaron Hiltunen on turkulainen pitkän linjan taidemaalari, joka tunnetaan suurikokoisista, värikkäistä ja voimakkaan ekspressiivisistä töistään. Hänen aiheensa löytyvät usein luonnosta, mutta yhtä usein myös ihmisistä ja yhteiskunnasta. Maalaus voi saada kimmokkeen satunnaisesta uutisaiheesta, mutta se voi laajeta myös filosofiseksi pohdinnaksi, joka hakee kaikupohjaa kaukaa historiasta tai kansojen mytologioista. Hiltusen värienkäyttö on rohkeaa, ja hänen ilmaisunsa vaihtelee nopein vedoin sommitelluista, karrikoiduista hahmoista lähes täyteen abstraktioon.

Hiltunen ottaa töissään usein kantaa, joskus provokatiivisuuteen saakka. Hänen Metsä-sarjansa ehdottaa, että maamme metsät rauhoitettaisiin sadaksi vuodeksi. Ehdotus saa ajatukset liikkeelle: entä jos niin todella tehtäisiin? Miksi se on mahdotonta? Maalaukset puhuvat puolestaan. Läpitunkematon vuosisatainen kuusikko tuntuu suorastaan uhmaavan katsojaa. Näky saattaa vaikuttaa synkältä. Onko maalari vaipunut toivottomuuteen seuratessaan metsistämme käytävää keskustelua? Vai onko teosten tarjoama näkymä sittenkään synkkä? Ehkäpä se on vain voimantuntoinen.

Aaron Hiltunen_cv

 

Liisa Karintaus

Maalaus alkaa mielessä ja kehossa ennen kuin huomaankaan. Alussa on epämääräinen sekoitus tunteita, havaintoja nähdystä ja koetusta.
Pohjien tekoa, hiilipiirustusta, värien katselua.
Maalaus näyttelyssä tulee olemaan jatkumoa edellisille maalauksilleni, mutta taas kerran haluaisin löytää sen uudestaan.

”Liisa Karintauksen teokset liikkuvat vapaasti sisäisen metsän ja muistojen hämärässä. Karintauksen maalaukset ovat suuria väritapahtumia, joissa yhtäaikaisesti kaivataan ja muodostetaan tilaa. Karintauksen maalaukset tuntuvat. Ne ovat moniin suuntiin avautuvia pintoja, maalauksellisia tiloja.”
– Amanda Hakoköngäs

Liisa Karintaus (s.1977 Rovaniemi) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari. Hän työskentelee piirtäen ja maalaten erilaisille pohjille. Karintaus valmistui Kuvataideakatemiasta maalauksen osastolta vuonna 2018. Hän on osallistunut näyttelyihin vuodesta 2001 kotimaassa ja ulkomailla, viimeisimmät yksityisnäyttelyt olivat Rovaniemen taidemuseossa kesällä 2022 ja Yö-galleriassa Helsingissä 2021. Hänen teoksiaan on mm. Valtion, Rovaniemen kaupungin sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmissa.

Karintauksen työskentelyä tukee Suomen Kulttuurirahasto.

CV, Aaron Hiltunen

CV, Liisa Karintaus