Wilkman Sofia

Filmstaden

Perustiedot

Taiteilija: Sofia Wilkman >> Sofia Wilkman
Hankkeen nimi: Filmstaden
Sijainti: Solna, Ruotsi
Tilaaja: HSB
Rakennuttaja: Skanska
Arkkitehti: Brunnberg& Forshed
Kuraattori: Cilla Jahn, Artline
Hankkeen suunnittelu alkoi: 2004
Hanke toteutui: 2005–2006

Teossarjan nimi : Kaupungin valot
Tekniikka: akryyli kankaalle

Projektin käytännön etenemisestä

Sofia Wilkmaniin otti yhteyttä arkkitehti Suvi Lundahl arkkitehtitoimisto Brunnberg & Forshedista, Tukholmasta. Entinen elokuvastudioalue Filmstaden Solnassa Tukholman ulkopuolella suunniteltiin asuinalueeksi. Taiteilijoilta mm. Norjasta, Tanskasta ja Suomesta sekä Ruotsista tilattiin taideteoksia asuintalojen tiloihin ja ulkotiloihin. Wilkman toteutti maalaukset seitsemään rappukäytävän aulaan.
Wilkman kävi pari kertaa työmaalla seuraamassa alueen rakentamista, ja työt tehtiin Suomessa. Tilaajat kävivät Suomessa Wilkmanin työhuoneella ja tutustuivat lähemmin hänen muihin töihinsä ja myös näkivät tilaustyöt puolivalmiina. Teokset kuljetettiin Ruotsiin ja maalaukset upotettiin seiniin. Wilkman kävi paikan päällä valvomassa upotustyötä, mikä oli hyvä, koska jossain oli tehty väärän kokoiset syvennykset. Työprosessi oli muutoin selkeä ja mutkaton.

Tilan ja kohderyhmän huomioiminen

Wilkman tutustui alueen historiaan (elokuvateollisuus, filmistudiot) ja nykyhetkeen sekä tulevaisuusnäkymiin eli uusiin asuinkortteleihin.
Materiaalit, kiinnitykset ja sijoituspaikat määräytyivät neuvotteluissa rakennuttajan kanssa. Wilkman valitsi paikat rakennuspiirustusten kautta. Ajatus teosten seinään upottamisesta tuli kuraattorilta.

Kuvaston määräytyminen ja suhde muuhun taiteelliseen tuotantoon

Wilkmanille syntyi ajatus kuvista, jotka ovat kuin klippejä ympäristöstä. Kuvat tehtiin melko pelkistetyiksi. Sarjan nimi Kaupungin valot viittaa elokuviin. Kaupungin valot (City Lights) on vuonna 1931 valmistunut yhdysvaltalainen mykkä draamaelokuva. Kaupungin valot viittaa myös asumiseen ja kaupungin elämään.