Heino Timo

Hedelmöitys, Oulun Ympäristökeskus

Perustiedot

Taiteilija: Timo Heino >> Timo Heino
Hankkeen nimi: Hedelmöitys
Sijainti: ympäristökeskus Oulun kaupunki
Tilaaja: Oulun tekninen keskus/Tilapalvelut
Rakennuttaja: Oulun tekninen keskus/Tilapalvelut
Arkkitehti: Oulun tekninen keskus/Tilapalvelut
Hanke toteutui: 2003

Heino Timo Hedelmöitys 2003 Oulun kaupungin kokoelmat

Projektin käytännön toteutuksesta

Kuvataiteilija Timo Heino kutsuttiin tekemään taideteos Oulun ympäristökeskuksen tiloihin peruskorjaukseen liittyvänä Oulun kaupungin tekemän prosenttiperiaatteen mukaan. Taiteilija valittiin tehtävään tunnettuuden kautta: Heinolla oli ollut näyttely Oulun taidemuseossa 1996. Taiteilija kutsuttiin mukaan, kun peruskorjaus oli jo tehty, eikä hän ollut mukana peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa.

Teos tilattiin rakennuskustannusten mukaan etukäteen määriteltyyn hintaan, johon sisältyi kaikki: matkat, paikan etsiminen, teoksen suunnittelu, tekeminen ja paikalle kiinnittäminen. Kun taideteoksen hankkimiseen on varattu tietty rajattu summa, mutta taiteilijalle jätetty vapaat kädet, teoksen suunnittelussa ja kustannusarviossa pitää ottaa huomioon, että pystyy tekemään taideteoksen sovitulla summalla niin, että itselle jää jotain taiteilijapalkkiotakin.

Heino valitsi paikaksi porrashuoneen, koska kaikki toimistotilat olivat jo lähes valmiiksi sisustettuja. Talo on rakennettu 1950-luvulla, ja peruskorjaus on tehty talon henkeä kunnioittaen. Paikalla Heino kuvasi tilan ja teki sitten tilasta tarkan pienoismallin, jossa on mukana kaikki tilassa oleva valaisimia myöten ja kaikki pinnat maalattu kuten itse tilassa. Heino työskenteli pienoismallin avulla, koska asuu pääkaupunkiseudulla ja kaikki matkakustannukset sisältyivät palkkioon.

Hedelmöitys kuuluu Oulun kaupungin teoskokoelmiin, taidemuseo ja konservaattorit vastaavat teoksen kunnosta. Käyttöaikaisia huolto-ohjeita ei erikseen laadittu, koska ilmeisesti konservaattorit keräsivät tarvittavat tiedot.

Teoksen idea ja materiaalit

Teoksen lähtökohta on tila ja tilassa tapahtuva toiminta. Teoksen ideaksi valikoitui vaaleassa kuutiomaisessa tilassa katon rajassa hämärissä oleva mehiläispesistä tehty Hedelmöitys. Mallityöskentelyssä plastisen tekemisen ja pinnan kautta määrittyi koko, teos suhteessa tilaan. Valkoinen pallo tilassa on eri kokoinen kuin värillinen. Mallityöskentely myös dokumentoitiin.

Teoksen materiaalina on akryyli, ja se muodostuu kahdesta erikseen tilatusta akryylipallonpuolikkaasta, jotka on leikattu nurkkaan paikkaan istuvaksi. Pohjamaalina on käytetty kestävää teollisuusmaalia, jonka väri on valittu huolella: lämmin keskiharmaa, matta. Päälle on liimattu kolme kerrosta mehiläispesiä, ja myös liima on valittu huolella kestämään.

Teos sisältää erilaisia kerroksellisia mielleyhtymiä. Heino meni Oulussa hylättyyn taloon, jossa oli asuinhuoneissakin vanhoja mehiläispesiä. Heinon opettajan Olli Martelan runossa on ”talo talossa” – Hedelmöityskin on talo talossa, ja toisaalta materiaali hauraudestaan huolimatta kestää aikaa, jos on sateelta ja muulta säävaikutuksilta suojattu.

Mehiläispesät ovat oululaisten Oulusta keräämiä. Ilmoitus oli Kaleva-lehdessä, ja pesät toimitettiin ympäristötoimistoon tai Oulun taidemuseoon, joista pesät lähetettiin Heinolle. Pesiä tuli paljon. Hedelmöityksen pinnassa olevat punaiset punamultaraidat ovat ampiaisten tekemiä – ja siitä tuli taas uusi kerros viittauksena Oulun vanhaan rakennuskulttuuriin, punamultataloihin ja sen käytön leviämiseen aikanaan Oulun seudulla.

timo_heino_hedelmöitys2