Matilda Enegren

PAKETTIAUTO / SKÅPBIL

30.1.2019 — 17.2.2019

I mitt arbete presenterar jag saker jag betraktat, fått syn på och fastnat med blicken i. Till motiven hör porträtt och detaljer ur urbana och rurala miljöer. Målningarna är visuella konstateranden av det jag ser, ibland utsnitt ur tillvaron som den kan te sig i en disträ form.

När jag målar porträtt bjuder jag in människor att sitta modell för mig. Jag är intresserad av att reagera på den närvarande personen och dagsljusets egenskaper. Jag målar delvis i blindo – bygger upp ansiktet yta för yta och förlitar mig på ett slags spontan logik. Genom att måla uttrycker jag mitt förhållande till kroppen, seendet, andra människor och till existensen

Matilda Enegren

 

Matilda Enegren (f.1989) bor och är verksam i Helsingfors. Hon utexaminerades med masterexamen i fri konst år 2015 från Konsthögskolan Valand, Göteborgs Universitet och har innan dess en kandidatexamen i Bildkonst från Yrkeshögskolan Novia, Nykarleby, 2012. Hon har haft soloutställningar i Sverige (Pom Gallery, Mariefred och Galleri Lars Hjelm, Karlstad) och Finland (Galleria Huuto, Helsingfors och Varikkogalleria, Seinäjoki) samt medverkat i grupputställningar i bland annat Sverige, Finland, USA och Schweiz. 2014 ingick hon i publikationen 100 Painters of Tomorrow som utkom på förlaget Thames & Hudson, London.

Utställningen understöds av Centret för konstfrämjande och Svenska Kulturfonden.

CV, Matilda Enegren