Enoch Bergsten, Mattias Löfqvist, Matti Närekangas

CORPUS AGGREGATUM

10.7.2024 — 4.8.2024

Öppet

tis, tors, fre 12-17, ons 12-18
lör 11-16, i juli stängt på söndagar, 4.8. 12-16

 

Enoch Bergsten

Shitshow:
A situation or event that is badly organized, unpleasant, and full of confusion

 

 

Matti Närekangas

Corpus Aggregatum

 

Mattias Löfqvist

Många av målningarna är små, med haltande kompositioner och färgskikt som verkar kunna falla av målningarna när som helst. Färger återkommer, former återkommer, kompositioner upprepas. Som att bygga ett hus av färdiga byggnads element.

Vad jag gör i det här projektet är att visualisera rum från min barndom. Jag har gått in i mina vänners hem, gått igenom garderoberna och tidningarna i föräldrarnas sovrum, stått i grannarnas kök i de tomma husen. Platser där jag inte varit på över 30 år.

Jag försöker måla tobaksröken i väggarna, mörkret i den långa korridoren, telefonen som ringer, den obekanta lukten hemma hos någon vän, gamla samtal och konstiga stämningar. (Dvs saker utan någon bestämd visuell form).

Jag har ingen aning om hur väl mina målningar motsvarar någon objektiv verklighet, hur lika rummen i mina målningar är de riktiga rummen. Jag har inga fotoreferenser.

Istället ser jag de här målningarna som ett sätt för mej att gå in i mej själv; In i rum skapade av minnet av situationer i min barndom; inre psykologiska  rum.

Bilderna är med andra ord interiörer på mer än ett sätt. Också tematiken kan sägas vara interiörer, inre rum, psykologiska rum. Som ett inre landskap instängt i ett mexitegel hus byggt i slutet av 70- talet.

Tack: Finska Kulturfonden och Svenska Kulturfonden.

 

CV, Enoch Bergsten


CV, Mattias Löfqvist


CV, Matti Närekangas